11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Skådespelare Philippa Coulthard.

Skådespelare Philippa Coulthard inför en visning av Howards End häromdagen. I serien spelar hon, tillsammans med Hayley Atwell, systrarna Helen och Margaret Schlegel. (foto: Grant Pollard/Invision/AP)

Publicerad 14 november 2017 06:30

Howards End som BBC-serie

I veckan hade BBC One premiär på en dramatisering av E M Forsters berömda novell från 1910, 25 år efter den stjärnspäckade filmatiseringen.

Många minns kanske fortfarande den hyllade filmen Howards End från 1992 med Emma Thompson, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter och Anthony Hopkins.

Oscarsvinnande manusförfattare

Ganska exakt 25 år senare har BBC gjort en TV-dramatisering av den 16 gånger nobelprisnominerade författaren E M Forsters mest berömda verk.

En dramaserie i fyra delar regisserad av Hettie MacDonald som bland annat var en av regissörerna till serien Fortitude – och med manus av amerikanen Kenneth Lonergan som i fjol vann en Oscar för sitt manus till Manchester by the Sea som han också regisserade.

I huvudrollerna som systrarna Helen och Margaret Schlegel syns Philippa Coulthard och Hayley Atwell. I Anthony Hopkins gamla roll från filmen 1992 återfinns Matthew Macfadyen. 

Inspelat i Surrey

Som lantstället Howard´s End, vilket är en viktig spelplats i berättelsen och ett av de mest kända husen i engelsk litteratur, används Vann House, ett gammalt gods på landet i Surrey, strax sydväst om London, vars trädgård skapades av den berömda trädgårdsdesignern Gertrude Jekyll år 1911, året efter att Forsters bok kom ut. 

E M Forster skrev ju även ”Ett rum med utsikt” och ”En färd till Indien”, böcker som båda blev framgångsrika filmer på 1980-talet.

Storpublik

Första avsnittet av serien Howards End i BBC One lockade 6,6 miljoner tittare – vilket är den näst bästa siffran för en BBC-dramapremiär i år.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör