21 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sara Lidmans tid i Sydafrika portätteras i dokumentären "Livets pris - Sara Lidmans afrikanska resa" från 2018. (Foto: Lennart Nilsson)

Publicerad 8 mars 2018 07:49 - Uppdaterad 9 mars 2018 09:59

Starka kvinnor porträtteras

SVT bjuder på en rad dokumentärer, serier, filmer och program om starka kvinnliga föregångare och ämnen som belyser kvinnors erfarenheter och situationer i världen i samband med internationella kvinnodagen 8 mars.

I SVT2 sänds den nya dokumentären Livets pris - Sara Lidmans afrikanska resa" om Sara Lidmans tid i Sydafrika, dit hon åkt för att fly undan uppmärksamheten i Sverige. Det var en dramatisk tid som tydligt kom att prägla hennes författarskap, hennes politiska engagemang och inte minst hennes privatliv.

Se den i SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och i SVT2 20.00

Prisbelönt dokumentär

I SVT1 sänds den prisbelönta saudiarabisk-tyska långfilmen "Den gröna cykeln". Den handlar om tioåriga Wadjda som allra mest önskar sig en egen cykel, men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla på gatorna. Wadja vägrar dock att följa sitt hemlands gamla traditioner och gör allt för att den fina gröna cykeln ska bli hennes. "Den gröna cykeln" är den första saudiarabiska filmen regisserad av en kvinna och den har vunnit en rad priser över hela världen.

Se den i SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller i SVT1 14.10

Flicka med grön cykel

Dokumentären "Den gröna cykeln" har vunnit en rad priser runt om i världen. (Foto: Razor Film)

Klassiker om tvättindustrin

Därefter följer den musikaliska och poetiska hyllningen till de arbetande kvinnorna i tvättindustrin i Norrköping "Rent rent, vitt, slätt och några livstycken". Dokumentären tar upp funderingar över livet, glädjen och nödvändigheten av att ha ett arbete. En film av Kåge Jonsson och Håkan Pieniowski.

Se den i SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och i SVT1 15.45

Kvinna på tvättindustri  i Norrköping

Klassikern "Rent, vitt, slätt och några livstycken" porträtterar kvinnor inom tvättindustrin. (Foto: SVT)

8 mars i SVT Play

SVT Play samlar en rad dokumentärer, serier och program om starka kvinnliga förebilder och kvinnoöden.

8 mars – inte bara en dag i SVT Play

SVT Play bjuder på en samling av dokumentärer, serier och program som handlar om kvinnokamp, om starka kvinnliga föregångare eller om ämnen som belyser kvinnors erfarenheter och situationer runt om i världen. Med allt från den helt nya dokumentären ”#tystnadtagning – när viskningarna blev till rop”, K-special om Sveriges första kvinnliga pressfotograf "Upphovsmannen var en kvinna", filmen om drottning Kristina, "Girl King", dokumentären om Elsie Johansson "Elsie, Nancy och framgången" och mycket annat.

Till 8 mars i SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress