21 mars

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ulf Johansson

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. (foto: Peter Bergström)

Publicerad 1 mars 2018 07:00 - Uppdaterad 6 mars 2018 08:23

"Vi ska fortsätta göra Sveriges bästa undersökande journalistik"

På måndag 5 mars tillträder Ulf Johansson tjänsten som ansvarig utgivare för SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning.

Han berättar om drivet att vinna och vad han kommer att tillföra den grävande journalistiken.

Dessutom avslöjar han sitt favoritfotbollslag och vad skor kan ha gemensamt med journalistik.

Han är plåtslagaren från Uddevalla, som bytte falsen mot ordet. Han är fotbollsfantast och skonörd. 5 mars tillträder Ulf Johansson tjänsten som ansvarig utgivare på SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning.

Som ansvarig utgivare på Aktuellt vande sig Ulf Johansson vid att alltid vara standby, i nyhetsflödets absoluta epicentrum. Det som driver honom är viljan att vinna.

- Jag vill ha resultat. Det finns olika sätt att räkna segrar, men att vara först med grejer är det som räknas. Att många får ta del av det vi gör. Jag vill vara med och vara bäst. Jag vill gärna vinna, säger Ulf Johansson.

Han tror att viljan att vinna kommer vara en tillgång på Uppdrag granskning.

- Där handlar det om att fortsätta göra Sveriges bästa undersökande journalistik och det är en grym utmaning. Att vara bättre än alla andra på det. Och det kan man ju också mäta på olika sätt. Antingen genom att man fortsätter att vinna en massa priser det är ju en sak. Men det handlar ju också om genomslaget, fortsätter Johansson.

Blåsväder

Ulf Johansson

"Jag vill ha resultat. Det finns olika sätt att räkna segrar, men att vara först med grejer är det som räknas." (foto: SVT)

Ulf Johansson är van vid att det stormar. Att Uppdrag granskning ofta hamnar i blåsväder ser han inte som ett problem, tvärtom.

- Jag tycker att det hör till att Uppdrag granskning får kritik. UG ska gå mot strömmen, inte bara göra det som alla andra gör. Och om man går mot strömmen och inte är politiskt korrekt då är det som gjort för att man kommer att få debatter runt sig – och kritik. Det tycker jag är en del av journalistiken också. Det betyder att journalistiken inte är menlös, anser Johansson.

Ulf Johansson har ett starkt internationellt engagemang. Han har främst jobbat med journalistisk utveckling i u-länder. Särskilt där man försöker bygga en journalistik mot alla odds. Men även när det gäller den grävande journalistiken så finns det en internationell dimension.

- Det är möjligt att det går att hitta samarbeten i framtiden, även i del länder där det finns många hinder för den grävande journalistiken. Men visst vore det spännande om det gick att göra med journalister i exempelvis Vietnam.

Rikskänd för rondellhunden

Som chefredaktör på Nerikes allehanda blev han rikskänd och internationellt känd i och med publiceringen av konstnären Lars Vilks rondellhund.

- På ett sätt har den publiceringen inte påverkat mig alls eftersom man måste stå fast vid sin publicistiska hållning som ansvarig utgivare. Den har inte påverkat så att jag fattar andra typer av beslut.

Att Ulf Johansson fortfarande lever med publiceringen har han vant sig vid. De första åren efter publiceringen åkte han runt och pratade mycket. I dag är publiceringen och effekterna av den en del av honom - den försvinner aldrig. Han har aldrig ångrat beslutet att publicera rondellhunden.

- Det var en riktig publicering. Det var en relevant publicering och då tycker jag inte att man kan ångra det, säger Johansson med emfas.

Ulf Johansson

"UG ska gå mot strömmen, inte bara göra det som alla andra gör", säger Ulf Johansson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Plåtslagare istället

Om ”Uddevalla-Ulf” inte hade blivit journalist så hade han kanske fortsatt som plåtslagare på varvet i Uddevalla. De flesta av hans kompisar var varvsarbetare och det var han också i början på karriären.

Men redan när Johansson var i åttaårsåldern hade han bestämt sig för att bli journalist. Då fick han sin första skrivmaskin. En Olivetti. Han visste att han ville skriva.

Däremot hade han inte så bra självförtroende att han vågade söka journalisthögskolan förrän han var helt säker på det och hade jobbat med en del annat först. Sedan dess har det bara rullat på.

- Där jag växte upp blev alla varvsarbetare. Alla mina kompisar sökte till varvet. Det var det som gällde på något sätt. När jag skulle sluta på varvet och hade sökt in på en teoretisk linje på gymnasiet så vågade jag knappt berätta det för i den miljön ansågs det vara rena fjanterier.

Trädfällning

Förutom journalistiken så går han i gång på uppkäftiga skor, fotbollslaget Hammarby och tung symfonisk rock. På helgerna kopplar han av med trädfällning, löparrundor och båtliv.

Han har gått från att gå i gröna arméskjortor och träskor till att vara lite mer intresserad av kläder. ”Om man har sådana skor som Ulf Johansson, då måste man ha en jävla attityd”, var det en som sa.

- Fotbollen är den häftigaste sporten. Jag vet inte om jag vågar säga mitt favoritlag nu när jag bor på Västkusten, men det är stockholmslaget Hammarby som är mitt svenska favoritlag. De är gamänger, det är från Kenta Olsson och Matte Werners tid. Ett lag som aldrig riktigt vinner, men spelar go’ fotboll.

Om han måste välja ett göteborgslag så blir det GAIS. Ett annat underdog-lag, precis som Hammarby.

Ulf Johansson har en stor skivsamling, men det han helst plockar fram är tung symfonisk rock som Pink Floyd, Genesis och King Crimson.

Stor respekt

Ulf Johansson

Nya UG-trojkan: Ulf Johansson ansvarig utgivare, Hans Peterson Hammer, huvudredaktör och Marianne Westman, ekonomi- och onlinechef. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Han känner att han börjar komma in i projekten på Uppdrag granskning redan innan det officiella tillträdet.

- Jag har väldigt stor respekt för de duktiga journalister som jobbar på UG. Det ska bli fantastiskt att jobba med dem, avslutar Ulf Johansson.

247.f3b437c95494f44b0089f3b437c95494

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress