21 februari

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Marie Nyreröd

Marie Nyreröd, projektledare för SVT:s Bergmanår. (foto: Per Westergård)

Publicerad 6 februari 2018 07:00 - Uppdaterad 7 februari 2018 15:14

"Bergmanåret ska kännas både roligt och lustfyllt"

Bilden av Ingmar Bergman är dubbel. På ena sidan finns den internationellt hyllade konstnären, medan det på andra finns ett svårtillgängligt monument, som långt ifrån alla gillar.

– Jag vill väcka nyfikenhet kring hans verk och liv, säger Marie Nyreröd, som är projektledare för Bergmanåret, SVT:s satsning för att uppmärksamma att film- och teaterregissören i år skulle ha fyllt 100 år.

Marie Nyreröd är helt på det klara med att Ingmar Bergman aldrig kommer att bli lika älskad som Astrid Lindgren eller Hasse Alfredson.

– Hans filmer anses vara svåra, dystra och svartvita. Sanningen är nog att en majoritet av svenskarna inte sett en enda Bergmanfilm. Jag tycker det ska kännas roligt och lustfyllt med ett Bergmanår - för Ingmar var rolig, säger Marie.

50-tal filmer

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (foto: SVT)

Under 2018 kommer alla att kunna bli Bergmankännare, tack vare att SVT öppnar sitt rika arkiv. Varje månad visas något av och om Ingmar Bergman i såväl broadcast som på SVT Play.

Ingmar Bergman är Sveriges utan tvekan mest framgångsrika film- och teatermakare. Och den mest produktive. Under åren hann han med över 50 filmer och 150 teateruppsättningar – och dessutom massor av radio, böcker och inte minst television.

Ingmar Bergman hade ett nära förhållande till SVT. Han gjorde sin första tv-föreställning redan 1957, när det bara fanns 20 000 tv-apparater i landet. Även sitt sista regijobb, tv-filmen Saraband, gjorde han för SVT.

– Han är helt enkelt en av oss, en medarbetare som vi borde vara intresserad av. Idag skulle vi kalla honom en ”early adopter”.

TV-inspelning av Herr Sleeman kommer 1957.

TV-inspelning 1957 av Herr Sleeman kommer. (foto: SVT Bild)

Många fördomar

Utmaningen är alla de fördomar som finns kring Bergman. Det gör att många känner ett motstånd mot allt som har med honom att göra.

– Fördomarna bottnar till stor del i att unga inte har någon bild av vem han var, medan många äldre, åtminstone inom kulturvärlden, fortfarande bär på en känsla av att han under sin tid tog för stor plats.

Ingmar Bergman på Fårö.

Ingmar Bergman på Fårö. (foto: SVT)

I Sverige står personen Ingmar Bergman, ångestfylld och maktfullkomlig, i vägen för verken medan man utomlands ser hans filmer som nyskapande och spännande. Ett bevis för det är att tio av hans filmer blev Oscarsnominerade, och fyra av dem plockade hem Oscarsstatyetter.

För att väcka folks nyfikenhet kring den person som Marie Nyreröd själv kallar ”gubben”, vill hon att SVT:s 100-årsjubileum ska ha fokus på det lustfyllda.

Sjutton kortprogram

Ingmar Bergman och Marie Nyreröd.

Ingmar Bergman och Marie Nyreröd från dokumentärinspelningen 2004. (foto: SVT)

Av det råmaterial som Marie Nyreröd samlade ihop till dokumentärerna hon gjorde med Ingmar Bergman 2004 har hon nu klippt ihop sjutton kortprogram som kallas ”Bergman 100: Osänt”.

Programmen finns på SVT Play och är 3-4 minuter långa, och lätta att ta till sig. Välj om du vill se ”Bergman och telefonen”, ”Bergmans drömmar”, Bergman och vreden”, ”Bergman stilikonen” eller ”Bergmans dämoner”.

– Om man tittar närmare på hans ”dämoner”, så inser man att många av dem är rädslor och nojor som vi alla bär på – men han gjorde konst av sina.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman på Fårö. (foto: SVT)

22 filmer visas i SVT

Totalt kommer 22 av Ingmar Bergmans filmer visas i SVT under 2018. Varje fredagskväll under juni-juli-augusti visas en Bergmanfilm med en introduktion från hans privata biograf på Fårö.

Även de som vill veta mer om Ingmar Bergman som person och filmskapare har alla möjligheter att få sitt lystmäte tillfredsställt. På SVT Play finns redan nu Marie Nyreröds tre dokumentärer om honom, och i mars visas hennes nya dokumentär ”Bergmans början: Ilska, kärlek och magknip”.

– Den enskilt största satsningen under Bergmanåret är Jane Magnussons film "Bergman: A year in a life”. Den kommer att visas på biograferna i höst, för att senare visas som tv-serie i fyra delar under julen 2018.

Marie Nyreröd

Marie Nyreröd (foto: Per Westergård)

Bergman Revisited

En annan stor satsning är Bergman Revisited. Det är ett projekt där SVT tillsammans med Svenska Filminstitutet har gett Lisa Aschan, Tomas Alfredson, Pernilla August, Linus Tunström, Patrik Eklund och Jane Magnusson en miljon var, för att de ska göra en kortfilm inspirerad av Ingmar Bergman.

Filmerna får premiär under Göteborgs filmfestival, för att sedan dyka upp på SVT:s olika plattformar i höst.

Under hösten kommer också en ny dokumentär av Kristian Petri, som tar fasta på Ingmar Bergmans tankar om regi.

Starka kvinnor

Presskonferens med Ingmar Bergman, Bibi Andersson och Liv Ullman inför inspelningen av Persona.

Presskonferens 1965 med Ingmar Bergman, Bibi Andersson och Liv Ullman inför inspelningen av Persona. (foto: SVT Bild)

Marie Nyreröd vill även lyfta fram Ingmar Bergmans kvinnoporträtt.

– Kvinnorna i hans filmer fick vara betydligt mer självständiga och starka än vad som var vanligt under 40- och 50-talen.

Trots det kommer hans namn upp med jämna mellanrum i #metoo-debatten. Kanske inte helt överraskande, med tanke på att han för många är själva sinnebilden för kulturmannen, och inte minst eftersom han inledde kärleksaffärer med flera av de kvinnor som hade roller i hans uppsättningar.

– Betraktar man honom på avstånd ser det absolut ut som om han utnyttjade sin ställning. Att han var intresserad av kvinnor och sex är uppenbart, men jag har inte hittat några tecken på att han utnyttjade kvinnor. Däremot hade han ett dåligt humör, och kunde skälla ut folk. Det drabbade både män och kvinnor, och oftast andra yrkesgrupper än skådespelare.

Gun Bergman

Gun Bergman

Gun Bergman

Bergmans kvinnor var alla starka personligheter och framgångsrika yrkeskvinnor. Till hösten kommer Marie Nyreröds dokumentär ”Den obesegrade kvinnligheten”, som handlar om hans tredje hustru, Gun Bergman.

En av de minst kända Bergmankvinnorna, men en av dem som påverkade hans konstnärskap mest av alla.

Var ska man börja om man vill lära känna Ingmar Bergman?

– Min dokumentär ”Ingmar Bergman på Fårö - om filmen och livet” som finns på SVT Play ger en baskunskap om Ingmar. Sedan skulle jag rekommendera att man tittar på ”Fanny och Alexander” som även den finns på SVT Play. Filmerna ”Sommarnattens leende”, ”Smultronstället” och ”Sommaren med Monika”, som kommer att visas i sommar, är lättillgängliga. SVT:s inköpsavdelning har gjort ett strålande jobb, och ordnat så att alla hans filmer kan ses i en hel månad på Play, säger Marie Nyreröd.

Från inspelningen av Fanny och Alexander 1983.

Från inspelningen av Fanny och Alexander 1983. (foto: SVT Bild)

Massor av och med Ingmar Bergman i SVT under 2018:

3 februari sändes:

Bergman och musiken, av Camilla Lundberg. Följt av Trollflöjten
(Båda programmen finns att se i SVT Play)

3 mars:

Bergmans början: Ilska Kärlek Magknip. Ny dokumentär av Marie Nyreröd.

Film: Sommarlek

April:

Kulturstudion: Larmar och gör sig till

April - Maj:

Scener ur ett äktenskap, sex onsdagar från 15 april

Juni - augusti:

En långfilm varje fredag med introduktion av Ingmar Bergman själv från biografen på Fårö.

14 juli:

Ingmar Bergmans 100-årsdag firas med gäster i hans hus på Fårö.

Film: Sommarnattens leende.

September:

L136, ny dokumentär av Kristian Petri.

Bergman Revisited, sex kortfilmer av Lisa Aschan, Tomas Alfredson, Pernilla August, Linus Tunström, Patrik Eklund samt Jane Magnusson.

Oktober:

Den obesegrade kvinnligheten, ny dokumentär av Marie Nyreröd om Gun Bergman.

November:

Höstsonaten – både som film och som opera.

Den goda viljan, fyra onsdagar från 21 nov.

December:

Dokumentär i fyra delar om Ingmar Bergman av B-reel/Jane Magnusson.

Film: Saraband

Allt material om Ingmar Bergman på SVT Play finns samlat under rubriken: Bergman 100 år.

Per Westergård

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress