8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Sista ordet
Daniel Ekelöf, Biträdande Teknikdirektör

Publicerad 22 december 2017 07:00

Hur mycket teknik behöver man kunna?

Jag är väldigt glad över det uppsving i tekniksnack som jag känner hänt under hösten, personer som tidigare sagt att de inte är särskilt tekniska eller ens velat vara det, pratar nu om metadata, algoritmer, kryptering och bitcoin.

På SVT känner jag att denna typ av frågor är mycket högre på agendan även formellt än tidigare. I företagsledningen så diskuterar man frågor som metadata, datasjöar och IP-produktion mycket oftare. Vilket är helt rimligt med tanke på att hela samhället digitaliseras och skiftet från linjär TV till internetbaserad rörlig bild nu eskalerar på allvar.

Men hur mycket teknik behöver man då egentligen kunna för att diskutera dessa utmaningar och faktiskt förstå dem? Svaret är att det beror på….

Vettigt resonemang

Dels beror det ju på vad man vill använda respektive teknik till, det beror också på om den bransch du är i förändras i grunden av just den tekniken, och det beror mycket på hur mogen tekniken i sig är.

Om en teknik är ny så tenderar man att behöva förstå mycket ingående hur tekniken är uppbyggd för att kunna ha ett vettigt resonemang. Speciellt om man egentligen inte riktigt har kommit fram till vad man ska använda tekniken till.

Exempelvis kryptovalutor, man kan förstå intuitivt att det kommer att bli stort (om inte annat så fattar man det när man ser prisutvecklingen på Bitcoin), men det är inte helt tydligt vad tillämpningen kommer vara.

Digitala pengar

Pengar har ju varit digitala i evigheter, majoriteten av pengarna finns ju inte fysisk form alls. Men själva pengarna är inte mjukvara - och eftersom vi inte riktigt vet vad vi ska göra med det så hamnar vi i diskussion om blockchain, kryptografi, transaktioner.

När en teknik är mer mogen så behöver man inte tänka så mycket på den underliggande tekniken. Som med relationsdatabaser, alla använder databaser men det är få personer som behöver fundera på SQL.

Även SVT är helt beroende av relationsdatabaser, vårt innehåll, vår tablå, vår webb, vår ekonomistyrning och så vidare. Allt är baserat på databaser.

Det som är relevant att veta och förstå är tillämpningen. Vilket verksamhetsbehov behöver jag lösa, inte hur underliggande teknik fungerar.

Kompexiteten göms

I och med att en teknik blir mer mogen så går den från att vara mångas problem till några få personers utmaning - och komplexiteten göms från slutanvändarna.

När det gäller oss på SVT så måste jag tyvärr meddela att vi nog kommer behöva förstå och tala rätt mycket teknik en tid framöver då hela vår bransch vänds upp och ner av digitialiseringen.

Att gömma komplexiteten och kunna fokusera på användningen är en av våra stora utmaningar.

Själv ser jag fram emot alla roliga samtal med er alla och hoppas att nyfikenheten består - även om vi inte lyckas gömma komplexiteten riktigt än.

När det gäller oss på SVT så måste jag tyvärr meddela att vi nog kommer behöva förstå och tala rätt mycket teknik en tid framöver då hela vår bransch vänds upp och ner av digitialiseringen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör