8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johan Brånstad
Stafetten
Johan Brånstad, Projektledare, Dokument inifrån

Publicerad 13 december 2017 07:00

Tillsammans la vi grunden för ett nytt sätt att arbeta

Bo Sjökvist skickade vidare Stafetten till Johan Brånstad, projektledare på Dokument inifrån, med frågan hur det kommer sig att de spottar ur sig så fantastiska program. Är det för att de får så lång tid på sig?

Johan svarar:

Hösten 2014 var vi många som lyssnade på radiopoden ”Serial”. Ett gammalt mord i Baltimore fascinerade plötsligt människor över hela världen. Märkvärdigast var känslan i magen. Jag kom på mig själv med att längta till nästa avsnitt.

Passionerat förhållande

Vi som jobbar med undersökande journalistik har ofta ett passionerat förhållande till arbetet. Man samlar och sorterar, bygger på ändlösa tidsaxlar, hoppas att rätt människor ska börja prata.

Jag har – hur fånigt den än kan låta – haft flera av mitt livs lyckligaste ögonblick med exceltabeller och arkivkartonger. Men jag är också väl medveten om att vi alltför sällan lyckats förmedla denna entusiasm till våra tittare.

”Serial” var egentligen ett halvdant grävprojekt, men det skapade ett enormt engagemang hos lyssnarna.

Med ett långsammare berättande hann man lära känna huvudkaraktärerna bättre och det fanns mer utrymme för både argument och motargument innan slutsatsen blev tydlig.

Paolo Macchiarini

Dokument inifråns första serieprojekt råkade bli historien om Paolo Macchiarini.

Vi har alltid varit beroende av våra starka producenter, men med beslutet att göra tre timmar på 12 månader var Bosse Lindquist väldigt snart en bristvara. Därför tog tre reportrar, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Johannes Wahlström ansvar för helt egna delar av research och inspelning.

Emil Engerdahl blev manusredaktör och koordinerade som mest tre andra klippare. Lars Granstrand filmade scener som var betydligt mer dokumentära än vanligt. Jakob Larsson skapade ett system för en flera månader lång line-by-line (faktakoll, där varje påstående kollas och får en källhänvisning).

Nytt sätt att arbeta

Det fanns verkligen ingen master plan och det var inte friktionsfritt, men under dessa månader la vi tillsammans grunden för ett nytt sätt att arbeta på redaktionen.

När vi nu också har gjort Fallet Kevin med Dan Josefsson som producent så börjar det på allvar kännas som att Dokument inifrån är något som görs av ett ganska stort team – och jag tror verkligen att detta är enda modellen för att kunna göra undersökande serier.

Jag tror också att vi måste räkna med att tittarna kommer att kräva samma kvalité av oss som av HBO, Netflix och BBC.

Det är tufft med en litet lands ekonomiska begränsningar. Men svensk dokumentärfilm har alltid stått sig bra internationellt, svensk undersökande journalistik likaså.

En kombination borde vara oslagbar.


Jag vill skicka stafettpinnen vidare till Bengt Lorentzon på SVT Arkiv: "Jag ser SVT-medarbetare gå i pension och bära iväg lådvis med råmaterial till återvinningen. Jag förstår att det inte är enkelt, men borde inte SVT ha en strategi för att spara de allra mest episka råmaterialen för eftervärlden?"

Jag har – hur fånigt den än kan låta – haft flera av mitt livs lyckligaste ögonblick med exceltabeller och arkivkartonger.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

33 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör