8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Susan Ritzén
Nyhetskrönika
Susan Ritzén, Asienkorrespondent i Peking

Publicerad 27 oktober 2017 06:30

Arbete bakom Kinas stora brandvägg

Det blir allt svårare för oss i Kina att klättra över den växande brandväggen Fanghuo changcheng, och nå ut på det vi känner som internet.

Censuren av Kina online slår nya rekord varje månad nu.

Det är världens mest censurerade internet vi sitter med på SVT:s kontor i Jianwai DRC, mitt i Peking.

Den nationella polisen här har ett långt utbyggt system för att söka av nätet och blockera och stoppa vad de vill. En låg skattning är att minst 50 000 heltidsanställda beräknas arbeta med det, långt fler är angivarna man använder sig av online.

Googlesökningar är förbjudna sedan länge, liksom Facebook och Twitter och de flesta utländska sociala medier. Ständigt kommer nya förbud. Som vad som inte får sägas på våra Wechat-konton. Det är Kinas största sociala medie- och messengerapp, som väntas passera en miljard användare vilken dag som helst nu.

Inte ens Nalle Puh får passera

Ett av de mest kända förbuden är Nalle Puh. Efter att bloggare postat bildmontage med president Xi Jinping i samma poser som den berömda seriefiguren, så censureras alla bilder och omnämnanden av den eftertänksamma björnen. Skickar jag ett sånt meddelande på min Wechat till en kompis så kommer det helt enkelt inte fram.

Företagstjänster med artificiell intelligens skonas inte heller. Senast stängde kinesiska techgiganten Tencent i tysthet ner en chattbot som automatiskt svarar på läsarfrågor. ”BabyQ” hade den dåliga smaken att föreslå att ”den kinesiska drömmen” är att flytta till USA.

En annan Microsoft-chattbot försvann efter att datorn svarat att hon inte älskade kommunistpartiet.

Nu tar censuren ett nytt kliv

Och förbuden drabbar oss också. För nu stängs en rad VPN-lösningar ner, teknik för att tunnla sig igenom den kinesiska brandväggen och nå internet som hemma.

Häromveckan kom vår researcher inte alls ut på nätet, våra smarta telefoner fungerade sporadiskt, och vi tvingas nu ta till fler verktyg för att kunna använda helt vanliga arbetsredskap som Google, mejl och sociala medier.

Det lär inte bli bättre. I juli kom rapporter om att regimen beordrat de tre mobiljättar som hanterar all vanlig datakommunikation i Kina att stoppa all användning av VPN-tunnlar i Kina. Förbudet uppges träda i kraft den 1 februari nästa år.

Hur ska vi kunna arbeta klokt?

Riktigt vad det innebär vet vi inte än. För oss på ett företag som SVT finns förstås goda möjligheter och resurser till buds, som gör att vi hoppas kunna lösa eventuella ytterligare it-problem den dag de kommer. Men här i Peking funderar jag alltmer på hur vi ska kunna arbeta klokt här i framtiden.

Och de flesta vanliga kineser har förstås inte en hel it-och säkerhetsadvdelning att luta sig mot. De som redan nu inte hört om vad som egentligen hände vid massakern på Himmelska Fridens torg 1989. Eller om Nobelfredstagaren och dissidenten Liu Xiabos liv och förtida död i kinesisk fångenskap i somras.

Eller om försvinnandet av svenske Gui Minhai och hans bokhandlarkollegor i Hongkong för två år sen. Censuren här är runt om oss sen länge, men greppet blir bara fastare.

Och här skulle jag avsluta med nåt lite mer hoppfullt.

Häromveckan kom vår researcher inte alls ut på nätet, våra smarta telefoner fungerade sporadiskt, och vi tvingas nu ta till fler verktyg för att kunna använda helt vanliga arbetsredskap som Google, mejl och sociala medier.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör