12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Sista ordet
Daniel Ekelöf, Biträdande teknikdirektör

Publicerad 26 oktober 2017 06:30

Data är den nya oljan

Jag spenderade nyligen några dagar med övriga nordiska teknikchefer och vi ser alla att Machine Learning är något vi måste kunna väva in i våra respektive verksamheter fortare än vi egentligen fattar.

Vår isländske kollega från RUV berättade att eftersom isländska är ett så litet språk med en så liten bas av skriven och talad korpus så förväntade han sig att det skulle ta typ 300 år innan han kunde använda tal till text och liknande verktyg i sin verksamhet.

Det tog två månader. Nu finns det redan inbyggt i Android-mobilerna.

Våra finska vänner på YLE har lite mer utmaningar då finska språket inte är uppbyggt som de indoeuropeiska, samma sak med det samiska språket.

Men jag är övertygad om att under nästa år kommer det finnas fungerande lösningar för dem - och oss - också.

Experimentera

Vi kan - och ska redan nu - börja experimentera med tal till text-algoritmer. Kanske är tekniken ännu inte redo för automatiserad textning av program. Men den är definitivt redo för att kunna använda talet för att skapa metadata.

Vi ska också använda bildigenkänning på våra videofiler med samma syfte. Jag längtar efter den dagen då hela vårt rika arkiv är sökbart in i minsta detalj, det kommer att skapa ett oerhört värde för vår publik - men även internt.

Längre än vi kunde drömma om

Bara det faktum att vi kommer att komma till det stadium där en dator kan arbeta lika väl med tal och bild som med text, gör att vi kan komma så mycket längre i vår tjänsteutveckling än vi ens kunna drömma om för bara några år sedan.

Jag är övertygad om att ”data är den nya oljan” - och vi sitter på en nästan oändlig rikedom med vårt arkiv, vår produktion och våra användare.

Kan vi bara kombinera dessa källor så kommer public service och våra tjänster bara bli bättre och bättre.

Dator gjorde bildproduktion

Ett annat område där vi inom de närmsta åren kommer att få fler verktyg att jobba med är inom själva produktionen.

Redan i år så visade en leverantör på IBC upp en lösning där datorn gjorde bildproduktionen för ett fotbollsmatch.

Dataprogrammet hade studerat tusentals timmar fotboll för att lära sig, bildproducenten behövdes dock för att rätta och hjälpa algoritmen.

Det kommer inte dröja länge förrän sådana lösningar finns att tillgå på riktigt. Jag ser det som ett ypperligt hjälpmedel, lite som att en snickare byter ut hammaren mot en spikpistol, det ger utrymme till det verkliga hantverket.

Artificiell Intelligens

Men det går knappt en vecka utan stora genombrott i området Artificiell Intelligens.

Senaste nytt är att Google har lyckats göra en ytterligare iteration av sin deep learning med AlphaGo Zero.

Det som är fullständigt revolutionerande med den är att AlphaGo Zero inte behöver massiva datamängder för lära sig att spela Go. AlphaGo Zero är det första dataprogrammet som kan lära sig själv utan någon annan data.

AlphaGo Zero lyckades på 21 dagar bli bättre än alla tidigare versioner av AlphaGo och alla mänskliga spelare. Algoritmen slog datan.

Kampen går vidare.

Jag är övertygad om att ”data är den nya oljan” - och vi sitter på en nästan oändlig rikedom med vårt arkiv, vår produktion och våra användare.

Kan vi bara kombinera dessa källor så kommer public service och våra tjänster bara bli bättre och bättre.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör