8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Nyhetskrönika
Daniel Ekelöf, Teknikchef, SVTi

Publicerad 23 maj 2017 06:30

Nästa stora grej

Nu när nästan alla har en smartphone och inom några sekunder har tillgång till en superdator, så frågar man sig: Vad händer nu då?

Konsensus just nu är att machine learning eller AI (artificiell intelligence) är det nästa stora.

Men vad betyder det? Och hur påverkar det oss och samhället?

Machine learning kommer att ligga till grund för det mesta, lite som databaser och kretskort är idag, AI är förutsättning för exempelvis självkörande bilar.

När vi kan hantera bilder, video och tal lika lätt som vi idag hanterar text och nummer i databaser, så kan vi bygga helt nya lösningar där det bokstavligen bara är fantasin som sätter gränser.

Förändrar hela samhället

Om vi får till självständiga och elektriska bilar så kommer det att fullständigt förändra - inte bara bilindustrin - utan hela samhället.

Elon Musk har sagt att inom 20 år så kommer att äga en bil vara samma sak som att äga en häst idag. Det kommer att vara en hobby för dem som tycker det är roligt, men du kommer inte att få köra på allmän väg, och inte använda för transport.

Våra städer?

Om självständiga bilar hindrar alla trafikolyckor, tar bort behovet av parkering och helt ändrar trafikmönstren så att bilköerna försvinner, vad gör det då med våra städer?

Förändringarna blir lika stora som när vi en gång införde bilarna i våra städer.

Vi kommer inte att behöva ha samma regleringssystem med trafikljus och övergångsställen. Knappt några parkeringshus eller parkeringsplatser på gatorna.

Bara fundera på hur mycket plats för boende eller rekreationsområden som skulle komma att frigöras.

Var vi vill bo när ”kollektivtrafik” är billig och finns överallt samt bilköerna är ett minne blott. En helt ny typ av förort?

Mer tid att spendera

Det är svårt att tänka sig något som inte kommer att förändras i en sådan framtid.

Allt ifrån att vi får några timmar mer att spendera varje dag på underhållning och media - till att alkoholindustrin redan räknat på deras ökade potentiella marknad när ingen längre behöver köra bil hem från krogen.

Eller restaurangerna själva, när det inte längre känns som ett hinder att åka in till stan eller ut på landet för att äta på just den där restaurangen.

Polis och sjukvård

Eller sjukvården och alla liv som räddas när trafikolyckor försvinner och polisens arbete när de inte längre behöver utreda trafikbrott - och dessutom har tillgång till all video och bilder som självständiga bilar samlar in.

Då har vi bara att vänta på flygande bilar!

Eller varför åka någonstans alls när virtual reality kommer vara så bra att det ändå känns som man redan är där.

Vårt arbete på SVT

På SVT finns det några relativt närliggande saker som kommer att hända.

Bland annat kommer vi att kunna söka bättre i programmen när det blir lätt att processa video, bild och tal. Då kommer vi att få metadata på en helt ny nivå.

Detta kombinerat med skarpare rekommendationer samt att vi är tillgängliga på relevanta plattformar skapar oanade möjligheter för oss att nå ut till publiken!

Om vi får till självständiga och elektriska bilar så kommer det att fullständigt förändra - inte bara bilindustrin - utan hela samhället.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör