14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Daniel Ekelöf
Sista ordet
Daniel Ekelöf, CTO SVTi/ATV

Publicerad 22 mars 2017 06:30

Vad hände med privatlivet?

Uppfinnaren av World Wide Web, som är en grundstomme i det öppna internet, Tim Berners-Lee skrev i ett öppet brev nyligen att han är oroad över utvecklingen de senaste 12 månaderna.

 Tim Berners-Lee avsåg tre stora trender:

  1. Vi har förlorat kontrollen över vår personliga data.
  2. Det är alltför lätt att sprida missinformation på webben.
  3. Politisk annonsering online kräver transparens och förståelse

Jag tänkte resonera lite kring den första punkten och omformulera den till att vi har inte förlorat kontrollen över vår personliga data. Den har blivit stulen ifrån oss.

Vi har bara inte fattat det än.

Polisiära resurser

Internet var aldrig särskilt anonymt, det gick oftast att ta reda på vem som låg bakom de där hatiska inläggen och ägnade sig åt brottsliga handlingar. Men det krävdes polisiära resurser och arbete från operatörer och plattformsägare för att få fram dem.

Vilket gjorde att för gemene man så både framstod och var internet rätt anonymt, det var ingen som spårade eller brydde sig om vilka artiklar just du läste eller vilka produkter just du letade efter för att kanske köpa.

Ditt förtroende

Allt det där ändrades med Facebook. De löste en viktig komponent som ditintills saknats på internet, förtroende. Mer specifikt distribuerat förtroende.

Innan Facebook och andra sociala nätverk kom så var det svårt att veta vem personen du interagerade med verkligen var. Men när Facebook ordnade det så att folk började interagera med varandra över internet med sina verkliga jag så kunde man bygga upp en förtroendekedja.

Det har gjort alla interaktioner på internet enklare, allt från semesterbilder, till köp, till dejting och så vidare för att du kan lita på (eller ta reda på) vem du faktiskt delar med dig till.

Vår personliga sfär

Men det gjorde också att vi gav upp vår personliga sfär och gjorde det oändligt mycket enklare för företag och organisationer att följa oss runt på internet och spara ner vartenda steg vi tar.

Även om Facebook och Google är regerande världsmästare så ökar antalet organisationer som övervakar dig exponentiellt, samtidigt som algoritmerna för att förutse ditt nästa drag blir allt kraftfullare och mer tillgängliga.

Det är som att så fort du går hemifrån i verkliga livet skulle ett helt gäng med övervakare följa efter dig och skriva ner exakt vart du går, vem du pratar med, vad du tittar på i affären, vad du handlar och vad du äter. Allt det är så kallad metadata.

Det skulle åtminstone jag tycka vara obekvämt, men på nätet så låter vi det ske.

Krångligt

Det har gått så långt så om man vill använda säkra meddelanden som Signal, Tor routing, VPNer, Torrents och kryptovaluta (bitcoin) för att skydda sin personliga sfär så måste man vara djupt tekniskt bevandrad.

Dessutom så tänker omgivningen att man antingen är med i UG eller IS alternativt något annat skumt.

Det är helt enkelt misstänkt att bara använda anonymitetsverktyg oavsett syftet.

Stort ansvar

Det är inte säkert att vi kan eller ens vill ta oss ur den här situationen, för på det hela taget så ser vi fördelarna.

Allt är så mycket enklare och roligare med ett fungerande internet där vi kan lita på att motparten är den som den utger sig för att vara.

Men med stor makt kommer ett stort ansvar och det måste vi kunna kräva av dem som samlar in metadata om våra liv i kommersiella och politiska syften.

Det är som att så fort du går hemifrån i verkliga livet skulle ett helt gäng med övervakare följa efter dig och skriva ner exakt vart du går, vem du pratar med, vad du tittar på i affären, vad du handlar och vad du äter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

21 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör