5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Thomas Nilsson
Ledarkrönikan
Thomas Nilsson, Kanal- & tablåchef

Publicerad 16 december 2016 07:00

Jag drabbades av akut nostalgi

Vi på Sveriges Television har den senaste månaden återupplevt många fantastiska stunder genom program om vår 60-åriga historia.

Många glada skratt, underbara kulturupplevelser, spännande andraåk någonstans i Alperna, uppskakande berättelser från våld och katastrofer.

Minnen av den television som vi och våra företrädare skapat genom åren.

Vid högtidsdagar kan man tillåta sig att se tillbaka till den tid som varit och rent av bli lite nostalgisk. Själv drabbades jag för några veckor sedan av akut nostalgi, en upplevelse av att jag har varit yngre, snabbare och mer uthållig - och kanske rent av att det var roligare förr…

Allt packades in i bussen

En tidig morgon, snöglopp i luften och ett kompakt mörker omgav parkeringen på Förrådsbacken här i Stockholm. Jag var tidigt ute och kunde därför backa in bilen i den parkeringsficka som är närmast Kontorshuset.

Stängde av motorn, och blev sedan sittande en lång stund. Tvärs över parkeringen ilade tre yngre kollegor runt en minibuss som hade SVT-logotyp på sidorna. De baxade fram lådor, kylväskor, kaffetermosar, avspärrningsbockar och en enorm mängd tjocka ytterkläder i en stor hög.

Allt packades in i bussens lastutrymme. Uppenbart hade de bråttom, tiden var knapp och med en imponerande hastighet gav sig bussen av från parkeringen. Inspelningsassistenter på väg till dagens exteriör - suck, det var länge sedan!

"Det vita lyser i mörkret"

Jag satt kvar och mindes åren som inspelningsledare.

Hösten 1979 hade jag just gått ut Dramatiska Institutets produktionsledarutbildning och fått mitt första jobb som inspelningsledare på en SVT-produktion. TV-pjäsen "Det vita lyser i mörkret" med Margareta Byström och Frej Lindkvist i huvudrollerna. Fotograf den lysande, mycket rutinerade och ganska uppfordrande Bertil Wiktorsson.

Det blev fantastiska veckor den inspelningssommaren. Till en början lite skrämmande, mycket var okänt och främmande.

Men jag fick den fantastiska film- och tv-legendaren Ingrid Wallin som produktionsledare (hon som var scripta redan 1945 på filmen "Jolanta, den gäckande suggan" med Thor Modéen, och så gott som allt därefter…). En tuff tant, som kedjerökte och lärde mig mycket mer den sommaren än många föreläsningar på DI.

Åren därefter, hela 1980-talet, arbetade jag som inspelnings- och produktionsledare, ofta här på SVT, ofta tillsammans med Lars Bjälkeskog, den evigt unge och klokaste projektledare jag haft glädjen att jobba tillsammans med.

Det var tider det...

Minnet av alla mornar, då dagbeskedet krävde tidig start från A1-28, med packad bil och färdigsminkade skådisar i baksätet, flimrade förbi där på parkeringen. Det var tider det…

Nåväl, livet rusar på, in i Kontorshuset och börja checka av dagens möten. Men, i en liten paus - öppna Meta, leta fram tv-pjäsen från 1979, klicka på browse och återupplev gamla tider.

Ibland kan man få tycka att det var bättre förr… men den digitala utvecklingen som gör det möjligt att upptäcka det glömda, det är oslagbart.

God Jul och Gott Nytt År!

Uppenbart hade de bråttom, tiden var knapp och med en imponerande hastighet gav sig bussen av från parkeringen. Inspelningsassistenter på väg till dagens exteriör - suck, det var länge sedan!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Kanal & tablåchef (men i själ och hjärta fortfarande inspelningsledare)

38 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör