8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Beckman
Sista ordet
Eva Beckman, Programbeställare Kultur m m

Publicerad 18 november 2016 07:00

Kulturvärlden - en ganska sträng och nervös liten värld

Det finns få saker som gör mig så rasande som påståendet att det ”inte finns några kulturprogram i SVT längre”.

Ofta yttrat av någon slapp kultur- eller ledarskribent som lite svepande ondgör sig över förflackningen och förfallet.

Det brukar vara samma glädjelösa gäng som högtidligt kan upprepa klyschan ”vår tids rädsla för allvar” som om det vore för första gången.

Rätt ska vara rätt

Missförstå mig inte, jag tycker att det är bra att folk skäller på SVT. Det är precis som det ska. Vi ska vara allas television och det förpliktigar. Men rätt ska vara rätt, vi har fler kulturprogram än något annat public service-bolag i världen.

Vi har till och med dagliga Kulturnyheter som ger kulturen samma vikt som låt oss säga ekonomin, sporten eller världsläget.

En anledning till att detta ändå kan upprepas är att kulturvärlden är en ganska sträng och nervös liten värld. Tro mig, jag är själv en del av den. Babel kan väl gå an. Kulturstudion kanske. Och möjligen K Special. Men kulturen är ingenting man behandlar hur som helst.

Flyttar in i fel kontext

Allra mest upprörd blir kulturvärlden när kulturen liksom flyttar in i fel kontext. När den börjar likna underhållning till exempel.

Varför i hela världen ska vi titta på en grupp amatörmålare som tävlar i konst när det finns riktiga konstnärer? Varför ska Liv Strömqvist och Horace Engdahl flamsa runt i Europa när de kan sitta i en studio och samtala med varandra?

I själva verket kan ju kulturen vara många olika saker. Den kan vara djupt allvarlig. Den kan vara irriterande, obegriplig och den kan vara underhållande.

Nå ny publik

Och egentligen är ju saken ganska enkel. SVT ska ha ett stort kulturutbud som rymmer många olika sorters program. Vi ska ha kulturprogram för den kunniga och specialintresserade kulturpubliken. Och vi ska då och då göra kulturprogram för en publik som inte har några förkunskaper alls.

Varför? För att vi tycker att kulturen är viktig och vill sprida den till fler. Att nå en stor publik är inte ett självändamål för public service. Men att nå en ny publik kan vara det.

Allra mest upprörd blir kulturvärlden när kulturen liksom flyttar in i fel kontext. När den börjar likna underhållning till exempel.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

31 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör