8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Thomas Nilsson
Ledarkrönikan
Thomas Nilsson, Kanal- och tablåchef

Publicerad 17 juni 2016 07:00 - Uppdaterad 17 juni 2016 08:31

Det är detaljerna som gör det!

För många år sedan arbetade jag som telefonmottagare på en dörrfabrik utanför Lidköping. Iförd hörlurar satt jag framför en, då mycket modern Facit och tog emot telefonbeställningar av dörrar.

Förkortningar och koder på olika dörrblad skulle uppfattas och noggrant noteras i rätt ruta.

Gjorde jag fel blev det ett elände, bunten olikfärgade papper kopierade sig själv till sista arket och därmed blev det fel på totalt 8 blad.

Ja, ni fattar – att göra fel på detaljerna kostade mycket onödigt arbete.

Detaljer som arbetsmoment

Många medarbetare på Sveriges Television har noggrannhet med detaljer som ett centralt arbetsmoment.

Jag tänker på ekonomiavdelningen som alla är beroende av har rätt ner på sista kronan. Jag har en vag insikt i dubbel bokföring från tidig skolgång och kan med vånda minnas hur svårt det var att få debet och kredit att stämma.

All heder till er på SVT som behärskar denna konst.

Metadata

Ett annat exempel är det som kallas ”metadata”, information i form av nyckelord och koder som beskriver innehållet i våra tv-program.

För inte så många år sedan var detta en arbetsuppgift som utfördes av arkivredaktörer, som efter sändning tittade igenom alla tv-program och noterade namn på medverkande, ämnesord, creditinformation m m.

Noterade gjorde man på arkivkort i flera exemplar som sedan sorterades in i arkivlådor i långa rader. Detta manuella arbete utgör idag basen för den digitaliserade information om äldre program som finns i bla Meta.

Stor noggrannhet

Idag utförs detta arbete inte längre av en arkivavdelning i efterhand, uppgiften att dokumentera metadata hanteras av de producerande projekten. Det har i alla år varit mycket viktigt att denna arbetsuppgift utfördes med stor noggrannhet, men idag ökar behovet av korrekt information om våra program radikalt.

SVT Play och andra tjänster som erbjuder möjlighet att söka fram vad du som tittare är intresserad av är beroende på korrekt och konsekvent genomförd dokumentation av metadata.

Vi har bara sett början på kraven på korrekt metadata inom SVT.

Minne från Globen

Ett sista exempel på noggrannhet med detaljer är av helt annat slag. Jag hade förmånen att få följa delar av arbetet med ESC i Globen.

Mycket har sagts om den fantastiska produktionen och programledarna. Jag tar med ett annat minne från en av sändningarna från Globen.

Jag stod en kväll precis nedanför den stora scenen, lite vid sidan och tittade upp på när ett nummer avslutades. I samma sekund som artisten lämnade scenen rusar 6 personer fram med golvmoppar och börjar frenetiskt gör rent för nästa artist. De har inte många sekunder på sig, rusar sedan av scenen ner mot där jag står och ser på.

Det är nu som noggranhet med detaljer gör sig påmind igen.

Golvmoppen?

Vad gör scenarbetarna med sin golvmopp efter avslutad tjänst? Lägger på golvet i en hög, lutar mot en vägg…?

Nej, var och en fäster upp moppen i ett väggfäste på scenkanten, mycket nära trappan upp till scenen, klara att utan trassel ryckas tag i igen efter nästa nummer.

Solklart exempel på omsorg och noggranhet med detaljer som har stor betydelse i det lilla för det giganstiska maskineriet med ESC.

Glad sommar!

Vad gör scenarbetarna med sin golvmopp efter avslutad tjänst? Lägger på golvet i en hög, lutar mot en vägg…?

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör