8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Debatt i Opinion

Opinion Live torsdagen den 24 november, fr v: Johan Ingerö, Timbro, Olle Palmlöf, programledare och Jan Helin, programdirektör SVT. (foto: SVT)

Publicerad 28 november 2016 14:37 - Uppdaterad 30 november 2016 16:35

Hanna Nyberg: "Vi står inte bakom Timbros attack mot public service"

"Vi står inte bakom Timbros attack mot public service på något sätt, tvärtom anser vi att ett starkt, oberoende public service för alla är viktigare än någonsin".

Det skriver Hanna Nyberg, ordförande för Journalistklubben på SVT, efter att Johan Ingerö från Timbro i torsdags debatterade med SVT:s programdirektör Jan Helin och använde Journalistklubben som tillhygge i debatten.

Hanna Nyberg, ordförande i SVT:s journalistklubb, skriver i en debattartikel på SVT Nyheter Opinion att Ingerös uttalande är missvisande. Hon skriver:

Hanna Nyberg

Hanna Nyberg

"I torsdagens Opinion Live debatterade Johan Ingerö från Timbro med SVT:s programdirektör Jan Helin om public services roll. Timbro refererade då till SVT:s journalistklubb på ett sätt som vi finner missvisande.

"Varför ska jag betala licensen om er egen journalistklubb säger att ni missköter lokaljournalistiken samtidigt som vi får fler deltävlingar i Mello?"

Som ordförande för Journalistklubben vid SVT har jag vid ett flertal tillfällen diskuterat lokala nyheter både med deras chef och med Jan Helin själv, senast i slutet av oktober.

Kritiken har då handlat om arbetsmiljön och oförmågan hos arbetsgivaren att prioritera arbetsuppgifter för våra medlemmar när tiden inte räcker till.

Det stämmer inte att vi påstått att SVT missköter lokaljournalistiken, tvärtom har exempelvis SVT Nyheter Väst vunnit fler guldspadar än någon annan lokalredaktion.

Det vi däremot har uttryckt oro för är en på olika sätt ansträngd arbetsmiljö. Våra medlemmar jobbar med alltifrån Melodifestivalen till granskande journalistik på kommunnivå, vi kämpar för goda villkor på båda ställen.

Vi betackar oss för att Timbro för vår talan gentemot en programdirektör på SVT som vi har en öppen kommunikation med.

Vi står inte bakom Timbros attack mot public service på något sätt, tvärtom anser vi att ett starkt, oberoende public service för alla är viktigare än någonsin.

Vår uppgift är att förbättra villkoren för medlemmar som jobbar både med bred underhållning, granskning och lokaljournalistik."

Det stämmer inte att vi påstått att SVT missköter lokaljournalistiken, tvärtom har exempelvis SVT Nyheter Väst vunnit fler guldspadar än någon annan lokalredaktion.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Ordförande Journalistklubben SVT

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör