14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 3 oktober 2016 16:40 - Uppdaterad 3 oktober 2016 17:42

Replik på Jimmy Ahlstrands svar

Calle Elfström, miljö- och klimatreporter på SVT Nyheter, skrev i förra veckan ett debattinlägg om SVT:s klimatmål och undrade ”om SVT är på väg mot en klimatflopp?”

SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand svarade.

Nu replikerar Calle Elfström på Jimmy Ahlstrands svar.

"Jimmy Ahlstrand skriver att SVT har minskat utsläppen mer än vad som framgår av klimat- och årsredovisningarna. Det är utmärkt förstås. Men det borde ju redovisas. Jag lyckades ju inte få fram den informationen. Saker som ligger i någons byrålåda gör ju ingen nytta, särskilt inte när det är siffror som SVT ändå kan vara delvis nöjt med.

Men så enkelt är det inte. Klimatredovisningen och miljöpolicyn är visserligen offentliga, men de versioner som finns på intranätet och det du skickat saknar ju information och tydliga slutsatser. Jag tycker inte alls att vi är öppna med var vi har lyckats eller gått bet. Det var ju min poäng.

Samma sak med resepolicyn. Där står att "det är viktigt att vi tar hänsyn till miljön", men till exempel inget om att korta flygresor ska ersättas med tåg, vilket miljöpolicyn säger. Eller vilka långresor utanför nyhetslägen som möjligen kan ersättas.

SVT borde vara tydligare

Ett: Jag håller fast vid att SVT borde vara tydligare med hur man klarat att minska utsläppen och om man når målen.

Två: Alla anställda måste ju känna till rese- och miljöpolicyn och det måste kollas att de följs.

Det är förstås också utmärkt att SVT nu ser över mål och handlingsplaner. Här finns ju en chans att konkretisera hur vi ska nå de mål vi sätter upp. Jag hjälper gärna till i det arbetet.

P.S. Klimatredovisningen säger inte att SVT "står sig väl jämfört med andra tjänsteföretag", utan miljökonsulten kallar utsläppen "rimliga relativt en kontorsbaserad verksamhet". D v s vi är inte bättre än andra."


Tillägg:

"Efter artikeln publicerats har Tricorona påtalat att det inte ingått i deras uppdrag från SVT att ge kritik eller ge råd, men har gjort det i viss mån ändå. Så ingen skugga ska väl falla på dem i det avseendet. Men då tycker jag att SVT borde be Tricorona vara tydliga med slutsatser om hur det går, och komma med råd om vad som borde göras ytterligare."

Jag håller fast vid att SVT borde vara tydligare med hur man klarat att minska utsläppen och om man når målen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Miljö- och klimatreporter på SVT Nyheter

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör