8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 13 maj 2016 13:36 - Uppdaterad 13 maj 2016 16:31

TV-huset i Stockholm

TV-huset i Stockholm (foto: Marika Ireblad)

Debatt: "Många av våra medlemmar är upprörda"

Journalistklubben vid SVT skriver i ett debattinlägg i Vipåtv att många medlemmar är upprörda över Almegas förslag på försämringar i kollektivavtalet gällande bland annat varseltider och OB.

(Se svar från Almega i länk nederst.)

 

Våra medlemmar får SVT att glänsa - värna dem!

Förslagen på försämringar i kollektivavtalet i förhandlingarna mellan Journalistförbundet och SVT:s arbetsgivarorganisation Almega upprör många av våra medlemmar. I förra veckan fick vi veta att Almega nu påstår att SVT vägrar backa från något av kraven på den önskelista man lämnat in.

Inför förhandlingarna om nytt kollektivavtal ville Journalistförbundet få tydligare regler och trygghet i visstidsanställningar, tydligare regler och begränsningar i hur man får använda beredskap och en tydligare löneprocess. Det har vi också framfört.

SVT:s arbetsgivarorganisation Almega har lämnat in krav som går i en helt annan riktning. Vi inser att vi har olika roller och att de kravlistor parterna lämnar in räknar ingen med att få igenom till fullo. Döm om vår förvåning när vi då hör från de som förhandlar att Almega inte backar från något av kraven. Här är några exempel på vad man vill göra.

– Ändra varseltiden för scheman från 28 dagar till 14 dagar och försämra OB-tiderna.

– Ta bort lönen för praktikanter.

– Ta bort rätten till företräde (inlasning) vid tidsbegränsade anställningar på under en månad – samt ta bort överenskommelsen om ett vikariat en vikarie.

– Ändra rätten till övertid från varje kvart till varje fullgjord halvtimme.

– Ta bort rätten till övertid vid sena schemaändringar och stället införa en lägre ersättning.

– Ta bort rätten att åka på FOJO-kurser.

– Låta programanställning löpa över fyra år under en femårsperiod utan rätt till företräde. Samma modell som Unionen har.

– Låta chefen sätta lön i direkta samtal med varje medarbetare utan lokala fackliga förhandlingar.

– Teckna ett kollektivavtal utan bortre tidsgräns.

Våra medlemmar reagerar kraftigt mot det här, det handlar främst om rätten till OB och varseltiderna som innebär en kraftig försämring för möjligheten att planera livet utanför arbete. Så här skriver två av våra medlemmar:

”När det gäller försämringar på OB, ÖT och varseltider så har vi som jobbar oregelbundna tider redan en tuff tillvaro och ska vi alls ha en möjlighet att planera våra liv och orka jobba även efter att vi passerat 30, så kan dessa försämringar inte införas.”

”OM flera av förslagen går igenom, så kan jag fundera på att säga upp mig. Och jag vet flera kollegor som har samma känsla. Så, snälla ni. Gå inte med på dessa krav!”

Oroande är också Almegas formulering i den inledande delen av avtalskraven:

"Om parterna inte kan göra villkor och regler i kollektivavtalet mer anpassningsbara till mediebranschen i övrigt finns det risk för att programbolagen i ytterligare omfattning köper produktioner och program från verksamheter med lägre omkostnader och löner. Behovet av antalet medarbetare kommer då, i den egna verksamheten, att minska successivt och arbetskraftsbehovet kommer att variera."

Journalistklubben vid SVT ställer sig frågande till den typen av argumentation, som liknar den retorik som SVT själva rapporterat när företag vill outsourca sin verksamhet till låglöneländer.

Med medarbetare som just genomgått en stor förändring på lokala nyheter och sport och andra som står inför nya förändringar på riksnyheterna, framstår det som märkligt att Almega uppger att man står så orubbligt i sina krav.

Vi som jobbar på SVT ger väldigt mycket till företaget: det är vi som syns på skärmen, kör bilen till intervjun som vi filmar själva och är med och skapar Eurovision. Det är också våra medlemmar som står för stora avslöjanden av korruption och maktmissbruk. Värna det!

Journalistklubben vid SVT hoppas på en snar lösning och ett avtal inom kort!

Journalistklubben vid SVT ställer sig frågande till den typen av argumentation, som liknar den retorik som SVT själva rapporterat när företag vill outsourca sin verksamhet till låglöneländer.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

24 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör