14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Unionen varslar om strejk

Publicerad 18 april 2016 07:05 - Uppdaterad 18 april 2016 08:37

Debatt: Detta menar Unionen att konflikten handlar om

Med anledning av att HR-direktör Helène Sahlin meddelat företagets syn på vad konflikten handlar om, vill vi här ge Unionens syn:

Det handlar i grunden om att du som anställd inom public service ska ha samma förutsättningar till schyssta villkor och en pension som alla andra tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen använder inte strejk lättvindigt utan det är en åtgärd vi endast tar till när det är absolut nödvändigt. Nu har vi hamnat i den situationen där arbetsgivarsidan tvingar oss att varsla om strejk trots att vårt mål alltid är att nå lösningar förhandlingsvägen.

Vad vill Almega?

Almega vill se kollektivavtal tomma på innehåll med färre villkor till de anställda och mer inflytande för arbetsgivaren.

Almegas långsikta mål är att göra det billigt för företagen, oavsett vilka effekter det får för individen. Idag handlar det om att slippa undan flexpension och garanterade löneökningar. Imorgon är det något annat.

Ett axplock ur Almegas krav inför pågående avtalsrörelse:

  • ta bort den siffersatta och garanterade löneökningen
  • avskaffade lägstlöner
  • kollektivavtalet ska gälla tillsvidare. Varje företag kan förhandla fram avsteg från de regler som gäller i kollektivavtalet. Rätten till konflikt för bättre villkor i avtalet försvinner.
  • vid uppsägningar ska arbetsgivaren ensidigt kunna göra stora undantag
  • överenskommelser om längre beräkningsperiod av arbetstiden
  • längre provanställningstid (12 månader)

För Public Service-avtalet gäller även:

  • Kortare varseltider vid schemaläggning
  • Sänkt ersättning för obekväm arbetstid och beredskap
  • Det garanterade lönepåslaget varje år tas bort

Dessa exempel visar tydligt på de långsiktiga målen som Almega har. Almegas syn på de anställdas villkor är beklaglig. När medlemmarnas villkor är hotade på detta sätt behöver vi stå emot för att villkoren inte ska urholkas.

Alla andra sektorer har flexpension – varför säger Almega nej?

Almega vill vara det billiga alternativet för företagen men Unionens medlemmar vill inte vara den billiga arbetskraften. Du ska ha rätt till samma villkor som alla andra tjänstemän på övriga sektorer. 28 av 36 arbetsgivarorganisationer på den privata arbetsmarknaden har sagt ja till flexpension, och fler är på gång. Det är bara Almega som på grund av deras avvikande syn på kollektivavtalen som säger nej.

Almegas lösning och Unionens flexpension – vad gäller?

Almegas lösning - Den som Almega erbjuder är så kallad individuell löneväxling. Med andra ord att du som individ själv betalar din kompletterande tjänstepension från din egen lön. Detta är en lösning som lämpar sig främst för individer som har en lön över 39 900: -. Läs mer om löneväxling här http://www.unionen.se/rad-och-stod/vad-lonevaxling-innebarlänk till annan webbplats

”Riktig” flexpension - Flexpension är ett begrepp som innehåller ökade avsättningar till den kollektivavtalade tjänstepension samt en förstärkt möjlighet för den som vill går ner i tid när man närmar sig pensionen. Läs mer här: http://avtal2016.unionen.se/flexpensionlänk till annan webbplats

Almega sprider desinformation och vill skapa oro

Tonläget har varit annorlunda från SVT:s ledning i förhållande till den absoluta majoriteten av företagen som omfattas strejkvarslet. I en sådan här situation är det vanligt att Almega, via sina medlemsföretag, sprider den information som passar dem. Precis som ni får information av Unionen får arbetsgivaren Almegas perspektiv. Om rättigheten till strejk inte fanns skulle all makt ligga hos arbetsgivarna och villkoren på arbetsmarknaden skulle vara väldigt dåliga. Rätten att stå upp för sina villkor genom till exempel strejk är en grundlagsskyddad rättighet.

SJF, SACO och oorganiserade

Svenska Journalistförbundet och SACO-förbunden har informerat sina medlemmar att förhålla sig neutrala till strejken, det vill säga att de ska utföra sina arbetsuppgifter som vanligt och inte ersätta någon Unionare.

Vad händer nu? På grund av Almegas anmälan om fredspliktsinvändning förlängs varseltiden. Men det handlar troligen bara om några dagar nästa vecka. Eventuellt i slutet av nästa vecka bryter konflikten ut.

Medlingsinstitutet – en statlig myndighet – bistår parterna (Unionen och Almega) med att försöka nå en lösning för att förhindra att strejk bryter ut. Vår förhoppning är att medlarna kommer med en lösning som båda parter kan acceptera.

Vad händer nu? På grund av Almegas anmälan om fredspliktsinvändning förlängs varseltiden. Men det handlar troligen bara om några dagar nästa vecka. Eventuellt i slutet av nästa vecka bryter konflikten ut.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Ordförande Unionen vid Sveriges Television

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör