8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
TV-huset i Umeå

TV-huset i Umeå (foto: Sven-Erik Frick)

Publicerad 9 mars 2016 06:30 - Uppdaterad 9 mars 2016 07:25

"Ska företaget behandla medarbetare på det här sättet?"

Journalistklubben vid SVT i Umeå skrev i februari ett öppet brev till vd Hanna Stjärne om hur SVT:s bemaninningsstrategi drabbar vikarier. HR-direktör Helène Sahlin svarade på brevet här i Vipåtv.

Journalistklubben var dock inte nöjd med svaret utan forsätter här debatten. De får svar igen av HR-direktören.

"Tack för ditt svar, Helène Sahlin - även om det inte var till dig det öppna brevet var ställt. Vi skulle gärna ha sett vd Hanna Stjärnes reaktion på brevet som vår medlem skrev, och är ärligt talat något besvikna över att inget svar kommit från henne.

Men, Helène – så bra att vi har din förståelse. Den räcker i och för sig inte så långt. Visst är det bra att företaget funderar på hur bemanningen ska hanteras. Men hur länge ska det funderas innan nåt händer? Inte ens företagets policy tycks hjälpa.

Vi är fullt medvetna om att bemanningen på Sveriges Television är en ständig utmaning. Det är just därför vi vill göra vårt för att hjälpa till. Vi vill också att SVT ska vara en bra arbetsgivare, men just nu är det inte riktigt så.

Ekonomin är ett argument som plockas fram ibland. Men om lösningen är att vi anlitar bemanningsföretag tror vi snarast att det är falsk matematik.

Helène, du har i en intervju i Vipåtv sagt, att om det finns långsiktiga behov är det bäst för företaget att anställa. Nu undrar vi – och ett antal oroliga ”vikarier” med oss - är 10 år en tillräckligt lång tid? Vi vill verkligen ha ett svar på den frågan.

Vi vill också veta om ni är nöjda med hur strategin lyckats här i Umeå? Ska företaget behandla medarbetare på det här sättet? Finns det, som du ser det, något moraliskt ansvar att ta hänsyn till efter så lång tid på samma arbetsplats?

Vi ser fram emot svar på våra frågor. Vi ser fram emot den utvärdering av bemanningstaket som du nämner står på dagordningen. Men framför allt – vi ser verkligen fram mot en personalpolitik som även har andra värden än de strikt ekonomiska."

Nu undrar vi – och ett antal oroliga ”vikarier” med oss - är 10 år en tillräckligt lång tid? Vi vill verkligen ha ett svar på den frågan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör