7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 21 februari 2016 15:06 - Uppdaterad 22 februari 2016 14:22

"SVT borde ta ett större ansvar för unga lovande medarbetare"

Häromdagen nåddes vi av det glädjande beskedet att nyhetsinslaget "Mannen på taket" får Sverigepriset för årets nyhetsberättande.

Vi tackar särskilt för blomsterbuketten som dök upp på redaktionen häromdagen, men måste ändå påpeka det något ironiska i det faktum att föremålet för våra hyllningar inte längre finns kvar på vår redaktion eller i företaget.

Robert Garpetun som välförtjänt hyllas för genialt nyhetsberättande tillhör den skara duktiga kollegor som fallit offer för SVTs rigida anställningspolitik. Elva månader, där gick gränsen.

Dom kommer och går, utnyttjade in till sista dagen. Det har blivit en sorglig vardag med dessa unga, ambitiösa kollegor som i en strid ström ersätts av nya förmågor. Som public-serviceföretag borde SVT rimligen ta ett större ansvar för dessa unga lovande medarbetare.

Sverigepriset ska ge erkännande till den goda journalistiken runt om i landet och förstärka samtalet om det journalistiska berättandet. Det är bra. En diskussion om journalistiken; om det nära, angelägna och relevanta är särskilt angelägen i dessa tider av en allt hårdare konkurrens om tittarnas, läsarnas och lyssnarnas tid. Det behövs nytänkande och experimentlusta.

Frågan är emellertid om den anställningspolitik som SVT tillämpar går i takt med denna verklighet när inte ens prisvinnande medarbetare har någon plats i företaget.

Se reportagetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

HR-direktören svarar 12/2-16 på debattinlägg från Journalistklubben i Umeå kring bemanningöppnas i nytt fönster

Dom kommer och går, utnyttjade in till sista dagen. Det har blivit en sorglig vardag med dessa unga, ambitiösa kollegor som i en strid ström ersätts av nya förmågor.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Monica Östemark och Rolf Lunneborg

35 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör