Hanna Stjärne, Cilla Benkö och Christel Tholse Willers skriver på DN Debatt på tisdagen om att Polens regering omedelbart måste riva upp beslutet om ny medielag
Publicerad 12 januari 2016 07:04 - Uppdaterad 12 januari 2016 11:03
"Vi kan inte stillatigande se på när ett av EU:s största medlemsländer monterar ned demokratiska institutioner och undergräver mediernas roll. Det finns en gräns och den har passerats med råge", skriver public service VD:ar Hanna Stjärne, Cilla Benkö och Christel Tholse Willers på DN Debatt idag.
De frågar sig varför svenska politiker, i ett Sverige med 250-årig tryckfrihetslagstiftning, är så tysta när grundläggande demokratiska principer sätts ur spel i ett av våra närmsta grannländer.
Vi har under de senaste veckorna med stigande oro sett hur den polska regeringen, med extrem hastighet och utan genomarbetade underlag och öppna processer, drivit igenom en lag som bland annat ger den mandat att avsätta och utse nyckelpersoner i public service-bolagen.
Förändringarna har mötts av skarp kritik såväl nationellt som av en lång rad internationella organisationer som European Broadcasting Union (EBU), European Federation of Journalists (EFJ), Association of European Journalists (AEJ), Reportrar utan gränser och Committee to Protect Journalists (CPJ). Flera ledande mediechefer i de polska public service-bolagen har valt att avgå i protest.
Europarådet uppmanade den polska presidenten in i det sista att inte godkänna lagen, utan att först pröva den mot internationell standard. Men presidenten och regeringen valde att helt ignorera de internationella protesterna.
Det är uppenbart att den polska konstitutionen inte givit medierna ett tillräckligt starkt skydd. Utnämningar till ledande poster i mediebolag ska givetvis vara professionella, inte politiska. Förändringar i styrning och kontroll av public service-bolagen ska inte hastas fram utan arbetas igenom i öppna, demokratiska processer. Förändringar ska säkra bolagens oberoende och opartiskhet, inte leda till politisk styrning och påverkan. Om ett medielandskap politiseras så upphör möjligheterna att upprätthålla ett demokratiskt, kritiskt samtal och risken är att det tar mycket lång tid att återskapa.
Det är ett kvartssekel sedan Polen inledde den demokratiseringsprocess som nu riskerar att haverera. Polen har tidigare varit det land i Östeuropa som gått före när det gäller att värna mediernas frihet. Därför är det särskilt beklagligt att klockan vrids tillbaka på ett sätt som få, om ens någon, kunde föreställa sig bara för något år sen.
Mot bakgrund av utvecklingen anser vi att:
Vi vill betona att det är lika illa när kommersiella medier utsätts för påtryckningar. Inom EU har det skett bland annat i Ungern och det väntas ske även i Polen.
Sverige har en djupt förankrad demokrati. Men det finns alltid en risk att eventuella framtida, mindre demokratiskt inriktade regeringar och riksdagar utnyttjar de möjligheter som finns att påverka medierna. Vi uppmanar därför svenska politiker, i ett Sverige med 250 års tryckfrihet, att se Polen som ett varnande exempel för hur snabbt fundamentala demokratiska krafter kan sättas ur spel.
Därför bör vi i Sverige utveckla vår konstitution och andra lagar och regler för att stärka mediernas motståndskraft mot möjliga påtryckningar. Det handlar om att vaccinera vår demokrati inför framtiden.
247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Christel Tholse Willers (vd UR)