14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 4 november 2015 12:52 - Uppdaterad 4 november 2015 13:01

"Vi kommer jämna ut fördelningen av tjänster över landet"

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen, och Christina Ågren, chef för regionala nyheter och minoritetsspråk, svarar på SVT Nyheter Smålands medarbetare som vill "ha raka besked" vad som gäller angående bemanning och neddragningar på 20-orterna.

Svar från Nyhetsdivisionen:

"Tack för ett bra möte sist.

Vi har en stor respekt för hur ansträngande det är att i en pressad vardag gå in i en organisation med nya roller, nya flöden och ett delvis nytt utbud på flera plattformar. Som vi försökte förmedla på mötet i Småland kräver det ett ömsesidigt tålamod och en medvetenhet från både chefer och medarbetare att förändringar tar tid. Sporten har i sin omorganisation satt målet att alla medarbetare ska vara trygga i sina roller våren 2017.

Förståelsen att riktiga förändringar tar tid innebär inte att vi kan ”pausa” en utveckling. Omvärlden och publikens beteenden förändras snabbt, och vi måste – hur jobbigt det än kan vara – vänja oss vid ständiga förändringar.

Trots att vi gjort om roller och utökat den regionala organisationen med hela sju nya tjänster, finns fortfarande en viss snedfördelning. Vissa orter har en relativt sett mindre bemanning än andra i förhållande till uppdrag och sändningsområde.

Eftersom vi valt att inte säga upp medarbetare kommer omfördelningen att ske successivt. Beslutet att flytta tjänster när möjligheter uppstår har varit en utgångspunkt i hela förändringsprocessen och har öppet kommunicerats. För att ge publiken bästa möjliga sammantagna bevakning av Sverige måste vi se till helheten, inte bara de enskilda redaktionerna.

De raka beskeden är att vi kommer att jämna ut fördelningen av tjänster över landet, att vi inte avser att säga upp medarbetare för att göra den förflyttningen och att vi inte har någon möjlighet att tillföra nya tjänster.

Däremot behöver vi intensifiera dialogen om en rimlig arbetsbelastning. Finns uppgifter vi INTE ska utföra, vad händer om vi stannar något längre i ett ämne med live-on-tape/gäst och gör färre inslag, hur förbättrar vi ytterligare samarbetet inom nyhetsdivisionen osv.

Vi väljer också inför nästa år att avsätta pengar för större utbildningsinsatser och vill uppriktigt i samråd med redaktionen skapa en trygghet som både tillåter ständig utveckling och arbetsglädje."

För att ge publiken bästa möjliga sammantagna bevakning av Sverige måste vi se till helheten, inte bara de enskilda redaktionerna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör