7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 18 december 2014 05:58 - Uppdaterad 18 december 2014 06:44

Svar från nyhetscheferna: Vi vill ha ett öppet klimat

De regionala nyhetscheferna svarar på ett debattinlägg från Huvudarbetsmiljöombuden vid SVT, som uttrycker oro över de utmaningar man ser i samband med regionalförändringen.


Nyhetscheferna svarar:

Journalistik. Det nära, det som berör och det som upprör. Det egna. Grunden för regionalomställningen handlar om det, "För dig, om dig, med dig – där du är".

För att klara en bättre Sverigebild, en större journalistisk närvaro i landet och för att ta det digitala språnget har vi fördelat om resurser och tagit fram nya arbetssätt. Drygt 100 journalister är mitt upp i att lära sig fotografera. Just nu rekryterar vi onlinespecialister över hela landet. Det är en spännande resa.

Ställer nya krav

Men omställningen ställer naturligtvis också krav på oss. Vi ska göra mer, och framförallt göra på ett annat sätt, för att klara leveransen både i broadcast och online.

Vi ska inte ha morgonmöten där målet är en tv-sändning 12 timmar senare. Vi ska ha egen journalistik, gå vidare på andras intressanta nyheter och vi ska vara på tå när det gäller nyhetshändelser.

För att klara leveransen och att möta publiken både online och i broadcast behöver vi prioritera och göra en del av innehållet på ett enklare sätt, t ex utgå från innehållet som publicerats online och sammanfatta och analysera det flödet i våra sändningar på kvällen.

Arbeta fram bra mall

Två arbetsgrupper har därför tillsatts med medarbetare runt om i organisationen med uppdrag att dels arbeta fram en bra mall för det regionala svep som ska göra produktionen lättare på 10-orterna, dels jobba med form och tilltal i våra sändningar för att integrera online och broadcast bättre.

De tekniska verktygen utvecklas ständigt och vi har självklart fokus på att det ska fungera så smidigt som möjligt på alla orter.

Gemensam organisation 

Vi ska samarbeta över redaktionsgränser och regiongränser. Vi tror stenhårt på SVT Nyheter som en gemensam organisation med fokus på innehållet.

Och vi tror stenhårt att våra redaktörer runt om i landet förmår att vara kloka arbetsledare i det dagliga, dvs gör kloka utlägg där vissa jobb är alldeles utmärkta enmansjobb och andra absolut inte, utan där kanske det krävs både två och tre reportrar för att täcka storyn.

Löpande information

Sedan omställningen i februari när beslutet kom, har vi löpande informerat medarbetare, arbetsmiljöombud och fack om processen och vägen framåt. Alla processer, delprojekt, resultat och arbetsmodeller finns att läsa för SVT:s medarbetare på intranätet.*

Vi har i medarbetargrupper workshopat kring arbetssätt och metoder, vi har genomfört en utrullning av ett helt nytt sätt att arbeta med utsändning pö om pö, där metoden handlat om att testa, utvärdera, ompröva i samklang med medarbetarna.

Öppet klimat

Vi som publicistisk ledning vill ha ett öppet klimat. Det behöver vi nu mer än någonsin. Därför möter vi medarbetare varje dag, samtalar om förändringen och uppmanar till dialog.

Vi välkomnar diskussioner. Det är så vi lär oss! Vi genomförde nyligen rok:ar med medarbetare och arbetsmiljöombud runt om i landet. Då pratade vi bland annat arbetstider och oro för nya arbetsuppgifter.

Bra, konstruktiva samtal kring vilka risker som finns, i syfte att tillsammans med medarbetarna skruva på förslagen så att vi gör detta så bra som möjligt.

Välkomnar fler förslag

Vi välkomnar fler förslag från medarbetare, arbetsmiljöombud och fackliga om hur vi ytterligare kan utveckla öppenheten.

Vi tror att vi alla tillsammans har bäst möjlighet att skapa förutsättningar för att klara vårt viktiga uppdrag. Att just lyckas med journalistiken.


* SVT:s medarbetare kan läsa mer om processen på intranätet: Företaget SVT / Divisionssidor / Nyhetsdivisionen / SVT Regionala nyheter

Vi välkomnar diskussioner. Det är så vi lär oss! Vi genomförde nyligen rok:ar med medarbetare och arbetsmiljöombud runt om i landet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör