7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 26 februari 2014 15:36 - Uppdaterad 26 februari 2014 16:48

Mittnytt: Skott i foten, SVT

Medarbetarna på Mittnytt svarar Olov Carlsson och SVT-ledningen om neddragningarna av de regionala nyheterna:


Mittnytts och Jämtlandsnytts regionala sändningar klockan 19.15 försvinner från och med nästa år. Personalen på Mittnytt minskas dessutom med sex tjänster till 21 anställda.

Riksmässigt tillkommer ytterligare fyra chefer för att styra det regionala nyhetsutbudet.

Vad som kommer i stället är oklart. En sändning på mellan klockan 18.00 och 18.45 är ett av de alternativ som ledningen överväger. Sändningen blir i så fall tio minuter eller i värsta fall  kortare.

Mindre än halva personalstyrkan

Samtidigt skiljs Jämtlandsnytt organisatoriskt från Mittnytt. Jämtlandsnytt skall göra ett helt eget program. Dock med bara tio anställda, alltså med mindre än halva personalstyrkan i Sundsvall.

Teknisk personal - såväl som journalister får sparken – om dom inte omskolas till att klara samtliga uppgifter samtidigt: reporterns, fotografens, redigerarens och webbarens.

Mångfald blir enfald

Styrningen av de regionala nyheterna i landet genomgår samtidigt en kraftig centralisering. Hur verkligheten skall beskrivas bestäms i huvudstaden. Medarbetarna ute i landet skall fylla i detta perspektiv med lokal färg. Mångfald blir enfald.

Samtidigt är tanken att den krympande personalstaben skall satsas hårt på webbnyheter. För Jämtlandsnytts del torde detta vara en ren omöjlighet, men även för övriga regionala TV-program torde detta vara som att försöka få in fyra elefanter i en folkvagn.

Utredningen av dom regionala nyheterna har pågått i mer än ett år. En diger lunta lades fram före jul. Efter hård kritik sades den vara inaktuell. Ett nytt dokument lades ut – nu på webben.

På onsdagen presenterade nyhetsutredningen sina slutsatser. Då konstaterades att även webbvarianten av utredningen var inaktuell.

Temporärt experiment?

Tidigare var tanken att alla programledare i norrut, ner till och med Dalarna och Gästrikland, skulle sitta i Umeå.  På onsdagen presenterades en ny lösning. Programledaren skall sitta i Sundsvall men fjärrstyras via ett kontrollrum i Umeå. Misstankarna att detta blir ett högst temporärt experiment får anses välgrundade.

Det är en neddragning av i stort sett alla regionala sändningar i landet utanför storstäderna alltså. Resten av onsdagens föredragning utgjordes av frågetecken.

- Det får vi titta närmare på, blev oupphörligen svaret på frågorna från operativt verksam personal. 

Hur mer frånvaro kan översättas till bättre närvaro är nu ett av många budskap som SVT-ledningen nu får försöka slipa ytterligare på.

Godnatt för samhällsdebatt

För det lokala politiska samtalet och för samhällsdebatt är det god-natt. Redan nu har SVT visat riktningen med hela handen. Till skillnad från tidigare blev inte ett regionalt öre till årets riksdags- och EU-val. Det fick vi veta förra veckan.

Regionala nyheter hör idag till SVT:s största program. I flera år har tittarsiffrorna legat fast eller ökat.

Försök till fördjupning, sammanhangsskapande journalistik, gräv och folkbildning kan nu anses vara ett överspelat kapitel. I fortsättningen ligger bränder och olyckor i fokus.

- Ni har ju alltid webben menar ledningen när SVT väljer att skjuta sina flaggskepp i sank.

Hur verkligheten skall beskrivas bestäms i huvudstaden. Medarbetarna ute i landet skall fylla i detta perspektiv med lokal färg. Mångfald blir enfald.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Mittnytt

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör