8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Skiss på förslag hur ett nytt mediehus kan se ut.

Förslag hur det nya mediehuset skulle se ut. (Illustration: Lasse Widlund)

Publicerad 7 februari 2014 12:42 - Uppdaterad 12 februari 2014 14:12

7 saker som talar emot att bygga ett nytt tv-hus

Daniel Weberup, MCR-tekniker på distributionsavdelningen i Stockholm, har många frågor kring byggandet av ett nytt mediehus, som SVT planerar. Daniel skriver:

1. För att spara utrymme är det tänkt att införas opersonliga kontorsarbetsplatser i ett nytt hus. Där man inte har en fast plats att gå till. Vill personalen i längden ha arbetsplatser där man inte kan ha några personliga tillhörigheter vid sin arbetsplats ?

2. I det nya huset ska det bara vara tre mindre studior. Den största ungefär som nuvarande studio 3, och så två mindre. Eftersom UR-huset är tänkt att försvinna kommer dom att behöva använda dessa tre studior också. Det blir alltså betydligt mindre studio-kapacitet än det vi har idag. Var ska dekor-verkstan få plats? I det nuvarande tv-huset finns det gott om plats för dekor och verkstad.

3. Det nuvarande TV-huset är ju relativt modernt, "TH2"-delen togs i bruk 1987. Är det rationellt att riva så unga hus? Även ett nytt tv-hus skulle ju bli gammalt efter några år. Hur skulle det gå om hela samhället rev alla hus som är äldre än 30 år ?

4. Ur säkerhets-synpunkt kan det vara riskabelt att ha ett kompakt tv-hus med alla SVT:s centrala funktioner samlade i en relativt liten byggnad. Om terrorister skulle spränga en lastbilsbomb utmed nya huset vid Oxenstiernsgatan skulle hela det nya huset, med alla SVT:s centrala funktioner, kunna bli utslagna på en gång.

Det är inte lätt att orsaka sådan skada i det nuvarande tv-huset eftersom anläggningen är större och mer utspridd.

5. SVT har redan sparat mycket lokaler, bl.a. har vi gjort oss av med A1, Värtan, Garnisonen, Storängsbotten.

6. TV-huset har ett unikt fint läge utmed Gärdet som vi blir av med vid nybygge. Den planerade spårvägen på Oxenstiernsgatan kan orsaka ljudstörningar i ett nytt hus där.

7. För det kan väl ändå inte vara så att de som planerar ett nytt tv-hus gör det för att själva hamna i rampljuset ?

Ur säkerhets-synpunkt kan det vara riskabelt att ha ett kompakt tv-hus med alla SVT:s centrala funktioner samlade i en relativt liten byggnad.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
MCR-tekniker, Distributionsavdelningen

49 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör