22 september

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny

Publiken dissar

 • Den 17 september var det kyrkoval. (foto: SVT)

  Missnöje med utebliven valvaka


  Flera tittare har hört av sig och varit kritiska och missnöjda över att SVT inte sänt någon valvaka från Kyrkovalet på söndagen den 17 september.”Det här valet är ingen kioskvältare men i dagsläget är det viktigare än någonsin. Ni borde ha en bättre bevakning!”
 • Utdelning av pris vid Kristallengalan fredagen 1 september.

  "Märkligt visa glädje genom att svära"


  "Tyvärr blev jag så besviken på ordval av deltagarna i Kristallen. De känns obildade som är tvungna att ta till för att uttrycka sig." "Som svensklärare för invandrare hoppas man att ens elever inte såg programmet." "Kan detta vara ett inslag i ett Debattprogram hos SVT: "vilket ansvar har man hos SVT för det språkbruk som används i olika program?" Vad tycker SVT:s ledning om det aktuella, respektlösa språkbruket i programmet Kristallen. Vore intressant att veta."
  "Håller med angående svordomar i tacktal. Varför? Heja Alexandra som höll sig till kraftuttrycket "fanken" tack för det."
  "Jag är förundrad över att så många utbildade kunniga människor behöver använda så mycket svordomar och då speciellt i tacktalen som väl borde vara något positivt ock glädjande. Det vittnar om en stor fattigdom i det svenska ordförrådet."

  Varför svärs det så mycket på TV är det inte märkligt att visa sin
  glädje genom att svära!?
  "Såg Kristallen men det var sista gången. Det verkar som att pristagarna tror att man måste svära. Svordomar och könsord ingår visserligen i språket för att det ska bli fullständigt. Kan själv dra till med en svordom om jag slår mig på tummen med hammaren men man går inte omkring och svär. Det är både torftigt och primitivt för att inte säga ohyfsat, ouppfostrat, obildat, okultiverat, oartigt, obelevat, oborstat." ”Ja, det var verkligen inget trevligt att titta på. Nästan ALLA som var med använde onödiga svordomar. Jag kan förstå att man svär till när något negativt händer, men detta var alltså människor som fick priser och beröm – vad har DE att svära åt?!”  ”Ni måste få anställda och gäster att sluta upp med att svära – hemskt för oss tittare att lyssna på detta. Programmet Kristallen var en orgie i svordomar.”
 • Premiär för Morgonstudion.

  Tittarna om Morgonstudion: "stressigt och rörigt"


  Efter premiärsändningen av Morgonstudion på måndagen har många tittare tyckt till om programmet. Positivt såväl som negativt.Många tyckte programmet var "stressigt och rörigt" medan andra tyckte det v... "Kopia av Aftonbladet och stressigt. Hej då SVT - Hej TV 4!"
  "Nog var det trevligare med morgonsoffan med det mer behagliga tempot. Jag får tillräckligt med hysterisk information på jobbet. Försöker SVT härma de utländska nyhetsrapporteringarna?"
  "Vilka har varit målgruppen för denna nya satsning? Hur stor del av befolkningen/SVT-publik klarar av och vill starta dagen med detta stressiga program? Tänker särskilt på talhastighet, synintryck, snabba otydliga vändningar vad gäller inslag!"
  "Håller med många som tyckt till om ny morgon-tv och som tyckt att det är stressigt och med mycket rörig bakgrund. Jag antar att ni egentligen vänder er till en yngre målgrupp och vill locka till er flera tittare där. Men det är bara att konstatera att yngre personer inte tittar på morgon-tv och inte kommer att göra det heller framöver!"
  "Nya Morgonstudion kommer nog tappa tittare till Nyhetsmorgon nu i början. De behövde förändra men jag är inte säker på att det vi såg idag räcker?"
  "Känns som åldersdiskriminering, snabbt o otydligt med snabba övergångar, i munnen på varann ibland, jag blir nervös. Hoppas på bättring."
  "Är som en lång nyhetssändning. Känns kallt, kalt o tråkigt. Ledsen, men för att orka se mer än en halvtimme behöver i varje fall jag lite mer värme. Får bli 4:an ett tag framöver så får programmet en ny chans om en vecka eller två."
  "Nja....tänker att det var allt bättre förr. Möjligt att man vänjer sej men idag känns det som om det blir TV4 nu....trots reklam. Det blir lugnare så."
  "Min spontana reaktion är att det känns som att jag tittar på Aftonbladet TV."
  "Första intrycket är en stressad och forcerad rapportering. Jag har svårt att höra vad de säger då de pratar så fort så de snubblar på orden. Likaså deras gäster.... Svårt att fokusera med all textinformation och bilder som ligger och rullar i bakgrunden. Varför ska SVT sträva efter ett sånt hysteriskt upptempo? Vart är myset o variationen? Ska de sitta bakom samma bord hela morgonen? Vad är SVT:s tanke? Har valt SVT på morgonen för att det varit ett lugnare tempo att vakna upp till, men får väl se hur detta utvecklar sig."
  "Ska ge det lite längre tid för bedömning. Men första intryck var för stressigt och rörigt för ett morgonprogram."
  Tittarna hissar Morgonstudion: ”Rappt och modernt”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSe premiärsändningen av Morgonstudion (SVT Play)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Sista gången Yukiko Duke och Magnus Utviks recenserar böcker i Gomorron Sverige.

  Boktips i Gomorron


  "Det är med stor sorg och saknad jag idag för sista gången har tagit del av Yukiko Duke och Magnus Utviks boktips.Det har varit ett mycket stimulerande programinslag.De har en fantastisk förmåga att skapa läsintresse och att informera om nya böcker.Tänk om SVT! Besviken!"
 • Dick Bewarp

  Cowboykåken


  ”Varför måste de lägga in en massa svordomar? Man orkar inte höra! Det går att prata utan att svära. Varför säger ni inte åt dem? Vi är inte vana vid det.”
  ”Måste han svära i varje mening, det är lite provocerande kanske.”
 • Kristdemokraternas (KD) Jakob Forssmed talar på Spånga IP under politikerveckan på Järvafältet.

  Vem är vem?


  ”Kan ni inte börja sätta en tag på de medverkande så att tittaren vet vilka de är? När man inte vet vem som är vem blir det förvirrande. Åtminstone en tydlig skylt som visar partitillhörighet. Något att fixa till Almedalsveckan?” - Politikerveckan i Järva
 • Inglasat uterum.

  "För mycket lyx"


  ”Jag tycker att det är alldeles för mycket lyx och flärd i era program! Till exempel ”Trädgårdstider” och ”Vem bor här?”, var är alla vanliga människor som inte tjänar miljoner?”
 • Camiel Borgman

  "Dåligt filmutbud på SVT"


  ”Varför visar ni den nederländska filmen ”Borgman” igen? Vi har redan sett den här filmen i SVT och nu undrar jag varför ni envisas med att visa denna film igen? Det är väl tydligt att det är så här ni jobbar."
  ”För mig är det ofattbart att ett bolag med en sådan jättebudget som SVT inte klarar av att ge oss tittare bättre och moderna filmer. Ni har ju knappt visat en enda av de senaste årens storfilmer. Vad fan gör ni av alla era licenspengar? Inte går de till filminköp i alla fall. Det är dags att ni börjar visa bättre filmer om ni vill behålla oss som tittare. Jag är väldigt missnöjd med hela SVT:s filmutbud och i jämförelse med TV4 är det verkligen bedrövligt. Här visar fyran ”Sagan om ringen, Härskarringen och den engelska dramaserien ”Victoria” och så kör SVT en konsert med Laleh. Snacka om felsatsning.”
 • Vem vet mest?

  "Rör inte Vem vet mest!"


  ”Rör SVT det här programmet och lägger ner sändningarna på vardagarna kan ni hälsa hem. Det är det enda program som vi äldre tittar på varje dag och joxar ni till detta så kan ni glömma licenspengarna.”
  ”Det finns ingen anledning att ändra på Vem vet mest. Detta visar att vi betalar dyra licenspengar till programplanerare som inte gör något vettigt och som har för lite att göra. Avskeda dem! Behåll det som fungerar bra!”
  ”Varför ändra på ett program som är bra? Ni bryr er inte om tittarna!”
  ”Hur vågar ni ändra på detta program? Det är ju det enda som är sevärt i era kanaler!”
  ”Jag kommer genast att sluta betala TV-licens om dessa planer genomförs!”
  ”Har precis suttit och diskuterat detta med några bekanta på biblioteket här i staden och alla är lika upprörda! Varför ska SVT ständigt straffa oss äldre? Vi är ju era allra trognaste kunder som snällt betalar TV-licens år efter år, trots att ni ständigt prioriterar bort och skär ner på allt vi tycker om!”
  ”Hur kan ni göra såhär? Det här är ju det bästa program ni har! Jag är oändligt besviken!”
  ”Jag har som en liten tradition att titta på detta trevliga program varje dag och det kommer att lämna ett stort hål i min vardagsrutin om ni skär ner på sändningstiderna på detta sätt!”
  ”Ni slår sannerligen alla rekord i fräckhet! Jag blir så förbannad!”
  "Väldigt konstigt beslut av er angående "Vem vet mest". Ni borde vara rädd om de program som folk faktiskt vill se!"
  "Hej, Har förstått att ni har planer på att försämra Vem vet mest. Snälla, låt det vara kvar som det är! Vi är många som tittar. Försämra inte för oss!"
  "Låt Vem vet mest vara kvar som nu! Att ersätta dessa fem vardagshalvtimmar med tre kvart på lördagen går ju inte. Vi som tittar vill ha det kvar. Rickard som leder det vill ha det kvar. Deltagare finns så det räcker. Så vad är problemet?"
  "Det är orimligt att ett program som bygger på vad vi vet om kunskap idag ska reduceras till helgerna. Jag tycker att många andra tittare bortsett från mig håller med, SVT är inte finansierat av annonsintäkter; borde vi inte se till att fortsätta ha det som tradition med att kunna se på Vem vet mest? på vardagar? Det borde rimligare att låta tittarna bestämma vad vi ska ha på SVT, vi behöver ett format som ställer kunskap på prov."
 • Kung Carl Gustaf tar emot blommor från barn när han firas på sin 71:a födelsedag.

  Uteblivet kungafirande


  ”Vi är mycket upprörda! När kungen fyller år - det måste man väl ändå säga något om i TV. Det var inte ett ord och inte en bild!”
  "Skandalöst och nonchalant mot tittarna=licensbetalare att ni inte kunde visa åtminstone några minuter från kungens födelsedagsfirande. Det gjorde däremot TV4 och det har SVT gjort varje år tidigare. Istället sände ni fulla studenter i Lund och forsränning i Fyrisån.” ”Tycker ni verkligen att det är viktigare att rapportera om vad Trump sagt än att hylla vår kung?! Det är för jäkligt och ni borde skämmas!” ”Det är oerhört förfärligt att ni inte uppmärksamma kungens födelsedag. Vi har ju trots allt monarki i landet. En stor oförskämdhet mot hela svenska folket och vår statschef!” ”Ni visar massor från partikongresser och liknande men ingenting om kungen. Så typiskt för ett socialistfäste som Sveriges Television!” ”Det var ett fantastiskt firande av kungen på borggården med massor folk och fantastiska musiker. Men ni sände inte ens en sekund. En verklig miss från er sida!”
  Cirka 60 samtal med likartat innehåll.

Tidigare tittarna tycker