23 januari

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Göran Åhgren

Göran Åhgren på avtackningen den 31 maj. (foto: Tomas Hallstan)

Publicerad 2 juni 2017 17:20 - Uppdaterad 2 juni 2017 17:30

- Jag har haft fantastiskt roliga 40 år på SVT!

Efter fyrtio år i tjänst slutar nu programledaren och reportern Göran Åhgren. Han minns rökande reportrar, hur han fick testa på att bli skjuten med elchockspistol och mordet på Olof Palme.

– Jag fick uppdraget att göra ”vem var Palme” dagen efter mordet. Det var overkligt, säger han.

De flesta av oss känner säkert igen honom som programledare och reporter för Rapport, och för den karakteristiska mustaschen. Men Göran Åhgren har också blivit känd för sin egensinnighet i skapandet av sina ståuppor.

Den kanske mest omtalade, som nu blivit något av ett nästan klassiskt Youtube-klipp, är när Åhgren testade att bli skjuten av polisens elchockpistol för ett reportage i Rapport.

– Det kändes inte så mycket och det gick över snabbt. Jag minns att jag sa i reportaget, som senare klipptes bort, att jag hellre blir skjuten av en elpistol än av en riktig kula. Diskussionen handlade just om att polisskjutningarna hade ökat och att polisen ville undersöka andra möjligheter.

Klipp där Göran Åhgren blir skjuten av en elchockpistol.

Klipp där Göran Åhgren blir skjuten av en elchockpistol.

Minns en rökig redaktion

Göran Åhgren anställdes på SVT 1978 och när han började så var det ”stora” filmkameror och skrivmaskiner som användes och han beskriver hur man kom in på en rökig redaktion där folk fimpade där filmerna hade legat.

– Men jag är densamma nu som jag var för fyrtio år sedan. Men det mesta tycker jag är sig likt, man åker ut och gör sina inslag över dagen och träffar människor. Och sen kunde man förstås inte googla upp människor, som idag. Då fick man slå upp i boken ”Vem är vem” för att få reda på när någon var född eller så, säger Göran Åhgren.

Göran Åhgren i Rapportstudion år 2001.

Göran Åhgren i Rapportstudion år 2001. (foto: Öppet arkiv)

Finns det några händelser som gjort extra avtryck?

– Palmemordet. Vi satt framför Palme och hans fru i biosalongen precis innan han blev skjuten. Min fru ville att vi skulle gå vidare efter bions slut och ta ett glas vin, men i stället gick vi hem. Ungefär samtidigt som vi steg innanför dörren kom nyheten om att Palme blivit skjuten. Jag fick uppdraget att göra ”vem var Palme” dagen efter och jag kommer ihåg att jag fastnade på ordet ”var”. Det var overkligt.

Planet knäcktes i tre delar

Han har även starka minnesbilder från flygplansolyckan i Gottröra. En händelse som chockade Sverige när det störtade flygplanet knäcktes i tre delar. Samtliga 129 passagerare klarade sig med livet i behåll.

Flygolyckan 1991 vid Gottröra. SAS-planet Dana Viking med 129 personer ombord nödlandade i Gottröra strax efter starten på Arlanda.

Flygolyckan 1991 vid Gottröra. SAS-planet Dana Viking med 129 personer ombord nödlandade i Gottröra strax efter starten på Arlanda. (Leif R Jansson/TT)

– Det var annandag jul och redaktören Göran Larsson ville att jag skulle göra ett inslag om julrean, till mitt stora missnöje. Väl på väg, fick jag höra om ett rapporterat radareko från Arlanda, så jag ringde redaktören och gav mig ut dit utan vetskap om vad som hade hänt. Jag såg människorna komma ut ur det tredelade planet.

Talar flytande rumänska

Göran Åhgren talar flytande rumänska och har gjort många resor till Rumänien och har intervjuat den före detta kungen och flera presidenter. Däribland den kommunistiske presidenten Nicolae Ceausescus, som avsattes efter våldsamma uppror i landet 1989.

– Språket har öppnat många dörrar. Efter revolutionen åkte jag till Rumänien och intervjuade människor med spetälska och besökte de rumänska barnhemmen, som jag gjorde en timmes dokumentär av.

Från avtackningen av Göran Åhgren i TV-husentrén onsdagen den 31 maj.

Från avtackningen av Göran Åhgren i TV-husentrén onsdagen den 31 maj. (foto: Tomas Hallstan)

Vill ge plats åt yngre journalister

Hur känns det nu att gå i pension?

– Jag har haft så fantastiskt roligt och fått nöjet att träffa så otroligt många människor. Jag tycker det känns bra att lämna över till en yngre generation journalister nu och ge plats åt dem.

Finns det några pinsamma ögonblick då?

– Om det finns! Jag funderar på att skriva en bok som ska heta ”Mina missade scoop”.

Så, är det skrivande du ska ägna dig åt nu som pensionär?

– Jag vet inte. Men jag tror det blir något med journalistik och film. Och att bättra på spanskan. Sen kommer jag ju bara att testa på livet som pensionär i tre veckor framåt. I sommar hoppar jag in som vikarie på SVT en sväng till.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör