7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Matchade samtalspartners diskuterade brännande frågor i Tv-huset i Stockholm. Foto: SVT

Publicerad 25 november 2019 16:36 - Uppdaterad 2 december 2019 10:03

Givande samtal när Sverige möttes

Många spännande möten ägde rum mellan personer med olika åsikter när SVT arrangerade eventet Sverige möts på åtta orter runt om i landet på lördagen 23 november.

– Jag är glad och djupt berörd över den uppskattning som projektet fått bland dem som träffats, säger eventets projektledare Catarina Wilson och berättar att den vanligaste återkopplingen från deltagarna är vikten av att samtala och att man förstår varandras åsikter bättre efter mötet.

Sverige möts är ett projekt på SVT som erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor. Alla som är intresserade av att delta har kunnat anmäla sig via SVT Nyheters sajt genom att svara på frågor som delar svenska folket åsiktsmässigt. De har sen matchats ihop med en person som har en annan åsikt i frågan. Deltagarna i projektet har kunnat välja att ses på egen hand eller på en av de åtta platser runt om i Sverige som SVT arrangerade den 23 november.

Catarina Wilson

Flertalet av de som matchats med en samtalspartner har valt att ses på egen hand, medan andra träffades på någon av de utvalda mötesplatserna som SVT hade anordnat.

– Det här har varit ett väldigt spännande projekt som vi kan lära oss mycket av. Gensvaret bland dem som deltog var starkt och många vill att vi ska fortsätta. Nu ska vi i arbetsgruppen utvärdera och sammanfatta projektet, säger Catarina Wilson som har projektlett eventet kring Sverige möts.

Wiktor Wal och Henrik Engdahl möttes i Göteborg och hade ett givande samtal.

Äkta möten

Två av dem som möttes under eventet i Brewhouse Arena i Göteborg för att diskutera med varandra var Wiktor Wal och Henrik Engdahl och de var nöjda efter mötet:

- Jag har saknat ett sådant här initiativ. Man sitter i sin egen bubbla, säger Wiktor Wal till SVT Nyheter och fick medhåll av sin samtalspartner Henrik Engdahl:

- Det är en bekräftelse på att det finns så många historier och folk med annan bakgrund. Vi behöver träffas för att komma vidare, konstaterar han.

I Malmö träffades bland andra Mats Johansson och Lena Karman:

– När man träffas och ser varandra i ögonen så händer något. Det blir ett äkta möte istället för korta rader på sociala medier. Många gånger när man skrapar på ytan så är det inte så stora skillnader. Det som är botten i mig är också ofta botten i någon annan också, säger Lena Karman till SVT Nyheter.

Mats Johansson och Lena Karman möttes i Malmö för ett samtal.

Gav mersmak

Flera av de som har mötts under projektet Sverige möts tyckte det var så givande att de vill träffas igen, däribland meningsmotståndarna Rickard och Christina, som hade valt att ses på egen hand i Luleå och planerar att ses igen:

- Vi har mötts över en lunch och ska ses igen nästa vecka för att prata vidare. Jag är väldigt glad över mötet. Rickard är mycket sympatiskt och lätt att prata med. Vi kunde mötas i mycket, trots våra olika svar i enkäten. Jag fick en del att tänka på, saker jag vill ta reda på mer om. Ser fram emot vår nästa träff", skriver Christina på Sverige möts-projektets sida på SVT Nyheterlänk till annan webbplats.

Läs mer och se exempel på de samtal som ägt rum inom projektet länk till annan webbplats

Samuel Starfelt och Marita Tauni i Karlstad sammanfattade sitt möte: ”Det är lätt att ha åsikter om andra får ta konsekvenserna.”

Robert Ekman och Marcus Karlén diskuterade olika frågor i Växjö.

Monica Jolsterå och Robin Mellberg möttes i Luleå och diskuterade bland annat vargfrågan.

SVT:s Henrik Kruusval välkomnade samtalssugna på Dalarnas museum i Falun.

Sveateatern i Sundsvall stod öppen för alla som ville diskutera med oliktänkande.

Fakta:

Sverige möts arrangerades 23 november på dessa platser:

  • Luleå: Vetenskapens hus
  • Sundsvall: Sveateatern
  • Falun: Dalarnas museum
  • Karlstad: CCC (Congress Culture Centre)
  • Stockholm: Tv-huset
  • Växjö: Kafé de Luxe
  • Göteborg: Brewhouse Arena
  • Malmö: Glasklart Event & Restaurang

Medarbetare från SVT fanns på plats på samtliga orter för att välkomna och hjälpa deltagarna till rätta.

Bakgrund till Sverige möts-projektet:

Inspirationen till projektet kommer från den tyska tidningen die Zeit som har intresserat sig för polariseringen i det tyska samhället. Idag har tidningen matchat ihop 16 000 personer med olika åsikter som har träffats och pratat med varandra. Responsen har varit bra och de som har deltagit har uppskattat att i lugn och ro få lyssna på och samtala med någon som har en annan uppfattning än en själv. Syftet med mötet är inte att få någon att ändra åsikt utan att de som medverkar ska få möjlighet att delta i ett spännande och intressant samtal. Projektet har även genomförts i Danmark och Norge.

Anna Thodenius

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör