7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Camilla Hagert, Victoria Nordansjö, Beverley Östberg, Inger Söderman, Catarina Wilson och Anna Haupt görs sig redo för att möta samtalspartners under eventet för Sverige möts.

Publicerad 22 november 2019 09:05 - Uppdaterad 22 november 2019 09:14

På lördag händer det: Sverige möts

Den 23 november är det den stora mötesdagen för Sverige möts, projektet där människor som har olika åsikter träffas och samtalar om engagerande frågor. SVT-medarbetare finns på plats på åtta orter för att ta emot matchade samtalspartners. Över 4000 personer över hela Sverige har matchats med en samtalspartner.

Sverige möts är ett projekt på SVT som erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor. Alla som är intresserade av att delta har kunnat anmäla sig via SVT Nyheters sajt genom att svara på sju frågor som delar svenska folket åsiktsmässigt. Frågorna är framtagna av opinionsinstitutet Novus. Sen har de som har anmält sig matchats ihop med en person som inte alls tycker likadant. Alla som deltar har kunnat välja att ses på egen hand eller på en av de åtta platser runt om i Sverige som SVT anordnar den 23 november. Över 4000 personer över hela landet har matchats med en samtalspartner.

– Sverige möts är ett mycket spännande projekt som bryter ny mark. Vi i projektgruppen är överväldigade över att så många vill träffa någon som tycker annorlunda, säger Catarina Wilson som är projektledare för eventet Sverige möts och förklarar:

– Vi vet inte hur många som väljer att komma till något av våra åtta event. Många träffar sin samtalspartner på ett fik eller över en lunch. Men hur man än gör är det så kul att Sverige möts inspirerar till möten och samtal om engagerande samhällsfrågor!

Sverige möts arrangeras på dessa platser 23 november:

  • Luleå: Vetenskapens hus på Storgatan 53
  • Sundsvall: Sveateatern på Esplanaden 15
  • Falun: Dalarnas museum på Stigaregatan 2-4
  • Karlstad: CCC (Congress Culture Centre) på Tage Erlandergatan 8
  • Stockholm: Tv-huset på Oxenstiernsgatan 34
  • Växjö: Kafé de Luxe på Sandgärdsgatan 3
  • Göteborg: Brewhouse Arena på Åvägen 24
  • Malmö: Glasklart Event & Restaurang på Dockplatsen

Medarbetare från SVT kommer att finnas på plats på samtliga orter för att välkomna och hjälpa deltagarna till rätta.

Fakta:

Inspirationen till projektet kommer från den tyska tidningen die Zeit som har intresserat sig för polariseringen i det tyska samhället. Idag har tidningen matchat ihop 16 000 personer med olika åsikter som har träffats och pratat med varandra. Responsen har varit bra och de som har deltagit har uppskattat att i lugn och ro få lyssna på och samtala med någon som har en annan uppfattning än en själv. Syftet med mötet är inte att få någon att ändra åsikt utan att de som medverkar ska få möjlighet att delta i ett spännande och intressant samtal. Projektet har även genomförts i Danmark och Norge.

Anna Thodenius

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör