8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Här är Jorn Rijckaert med hela redaktionen på Nyhetstecken. Från vänster Johanna Kankkonen, programledare, Kjell Nydahl, redaktör, Magnus Bergevin, programledare och Marja Andersson, redaktör.

Publicerad 3 oktober 2019 14:30 - Uppdaterad 8 oktober 2019 09:22

Nyhetstecken förebild för kommande nyhetsprogram i Belgien

I veckan fick Nyhetstecken besök av en utredare från Belgien. Jorn Rijckaert jobbar på uppdrag av den Flamländska regeringen och har stor expertis inom medier på teckenspråk.

Just nu genomför han en studie, som kommer att bli en rapport med rekommendationer till ett nytt potentiellt TV-format för nyheter på teckenspråk i Flandern.

I sin studie har han visat nyhetssändningar på teckenspråk från ett flertal länder för 20 döva personer, och deras samlade intryck är att Nyhetstecken är ett av de bästa programmen i Europa.

Det resulterade i att Jorn Rijckaert besökte Falun och Nyhetstecken under två dagar. Han fick delta i nyhetsarbetet och intervjuade redaktionen om arbetsprocesserna.

– Det är smickrande att han har valt att besöka just Nyhetstecken och att vårt program ses om ett av dom absolut bästa i Europa, säger Marja Andersson som är redaktör.

Flera länder i Europa har tolkade nyhetssändningar, men nyheter helt producerade på teckenspråk är det få länder som har.

Eftersom teckenspråken är nationella så skedde kommunikationen vid studiebesöket med hjälp av internationella tecken (vilka är inspirerade av teckenspråk från olika länder, men inte kan räknas som ett eget språk.)

Elisabeth Bergkvist, gruppchef SVT Teckenspråk

Jorn Rijckaert gör research för studien Evaluation Flemish Sign Language on VTR.

Alla på redaktionen blev intervjuade. Här är det Johanna Kankkonen och Magnus Bergevin som får frågor.

Jorn Rijckaert följde arbetet på redaktionen under två dagar.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör