12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

På bilden styrelsen för Medieetikens Förvaltningsorgan, från vänster: Cilla Benkö, Sveriges Radio, Ulrika Hyllert, Journalistförbundet, Casten Almqvist, TV4, Hanna Stjärne, SVT, Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter, Sofia Wadensjö Karén, UR, Jeanette Gustafsdotter, TU – Medier i Sverige, Robert Aschberg, Publicistklubben. Foto: Peter Knudson/TV4

Publicerad 18 september 2019 08:10 - Uppdaterad 20 september 2019 11:41

Medieetikens Förvaltningsorgan – ett steg mot ett nytt utvidgat medieetiskt system

Den 16 september bildades Medieetikens förvaltningsorgan, Mefo och därmed är ett definitivt steg mot ett nytt utvidgat medieetiskt system med en gemensam medieombudsman taget. Det innebär bland annat att Pressombudsmannen, från nästa år, kommer att byta titel till Medieombudsmannen och att granskningen av medierna kommer att bli mer heltäckande och lättare att förstå.

Medieetikens förvaltningsorgan, som är instiftat av företrädare för branschorganisationer, medieföretag, Journalistförbundet och Publicistklubben, rymmer en viktig utvidgning och efterlängtad förändring för granskningen av medierna.

I ett pressmeddelande skriver huvudmännen bland annat: ”Det system som finns i dag har luckor – till exempel går vissa publiceringar på nätet inte att anmäla – och det är splittrat mellan Pressombudsmannen och statliga Granskningsnämnden. Den nya Medieombudsmannen ska pröva alla mediers publiceringar när det gäller den enskildes integritet, oberoende av publiceringsplattform, det vill säga även radio- och tv-sändningar och etermediers webbpubliceringar.”

Huvudmän för det nya utvidgade systemet är TU-medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, SVT, SR, UR, TV4, Journalistförbundet och Publicistklubben.

Läs mer på Utgivarna.se.länk till annan webbplats

Bakgrund: För lite mer än ett år sedan enades branschorganisationen Utgivarna om ett gemensamt självregleringssystem där tydliga regler ger möjlighet för individer att få sin sak prövad oavsett var det sänds eller publiceras.

För public services del innebär det att respekten för enskilds privatliv kan prövas inte bara för innehåll i de linjära sändningarna, utan även för online-publiceringar. När användningen av medier digitalt, däribland SVT, ökar kraftigt och online-publiceringarna blir fler blir det allt viktigare att även de ska kunna prövas.

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör