8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: SVT

Publicerad 27 augusti 2019 13:24 - Uppdaterad 6 september 2019 13:13

Sex SVT-nomineringar till Prix Europa

SVT har sex nomineringar vid årets Prix Europa i Potsdam. Flotten är nominerad i kategorin bästa tv-dokumentär och Uppdrag gransknings FN och mörkläggningen tävlar om priset för bästa granskande tv-reportage. Systrar 1968 och De dagar som blommorna blommar tävlar i samma kategori om priset för bästa europeiska miniserie. I kategorin Prix Iris finns både Lindy the return of little light och Uppdrag gransknings reportage En tiggares död med som tävlande.

Uppdrag granskning är återkommande representerat vid Prix Europa, så även i år med den internationella Emmy nominerade granskningen ”FN och mörkläggningen”, om morden på Zaida Catalán och Michael Sharpe i Kongo. I år har redaktionen också ett program nominerat i kategorin Prix Iris. I Prix Iris så lyfter man fram Europas bästa program med fokus på inkludering och mångfald. En kategori där Sverige brukar utmärka sig. I år med ”Lindy the return of little light” och Uppdrag gransknings reportage ”En tiggares död” från SVT, och Cinelandias dokumentär "Sittstrejken" som är en fristående dokumentär kopplad till UR-serien med samma namn. Marcus Lindeen, som tidigare vunnit Prix Europa med Ångrarna (2010), är åter nominerad för bästa tv-dokumentär med Flotten. Att SVT Drama representeras med två projekt är ett styrkebesked, där "De dagar som blommorna blommar" är en egenproduktion och "Systrar 1968" producerades av Anagram för SVT.

– Stort grattis till alla nominerade! Vilken fantastisk SVT-bukett av extraordinära program. Nu väntar en juryvecka i Berlin/Potsdam som brukar bli mycket givande för de nominerade som tillsammans utgör juryn, säger Anna Luuk Priske, SVT:s representant i Prix Europas steering committee.

De dagar som blommorna blommar

I den sista delen i Jonas Gardells trilogi, i regi av Simon Kaijser, växer vännerna Erik, Mikael och Benny upp tillsammans i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. Vi får följa familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson och bevittna händelser som får smärtsamma konsekvenser, ibland omedelbart, ibland många år senare.

– De dagar som blommorna blommar” ligger så nära mitt hjärta, och jag är därför överväldigande glad och tacksam att den nu nominerats till ett av världens finaste tv-priser, Prix Europa, säger manusförfattaren Jonas Gardell.

Systrarna 1968

Systrar 1968 är en svensk miniserie producerad av Anagram för SVT som utspelar sig under året 1968. Stockholms- och arbetarklasstjejen Karin har gått ut journalisthögskolan och fått ett sommarvik på en lokaltidning i Ystad. Hon reser ner med sin konstnärsvän Lottie och snart blir dom även vänner med tidningsägarfamiljens jämngamla dotter. De tre nyvunna vännernas liv står inför förändring och politiskt uppvaknande.

Flotten

Sommaren 1973 reste sex kvinnor och fem män med en flotte över Atlanten i ett vetenskapsexperiment där man skulle studera våld och konflikter. I media gick expeditionen under namnet ”sexflotten”. Den svenska kaptenen, Maria Björnstam, återförenas fyrtio år senare med delar av besättningen på en kopia av den ursprungliga flotten för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände. De personliga berättelserna och ett unikt arkivmaterial målar upp en oväntad historia om ett experiment där försökskaninerna till slut vände sig mot sin forskare.

– Det känns så kul att Flotten är nominerad. Det är en ära för hela teamet som jobbat hårt med produktionen. Sist jag var där med Ångrarna så vann vi och det var en stor upplevelse. Också för att festivalen bygger på att filmarna och producenterna diskuterar kring varandras verk, säger Flottens regissör Marcus Lindeen.

Lindy the return of little light

Lindy Larsson växte upp i en liten bruksort där han inte bara avvek från normen genom sin kropp och sitt uttryck, utan också tillhörde en familj som samhället hade en bestämd uppfattning om. Han valde att fly in i fantasin och drömde om att bli skådespelare. Och så blev det. Lindy har varit verksam inom film och på flera av Sveriges stora teaterscener. I den här ”Lindy the return of little light” får vi lära känna honom bakom scenen, om utanförskap och att våga spela sig själv på den stora scenen. Ida Persson Lännerbergs dokumentär kommer att visas i K-special den 25 oktober. Dokumentären tävlar i kategorin Prix Iris.

Uppdrag granskning

Henrik Bergsten och Lina Makbouls reportage om mordet på hemlösa mannen Gica i Huskvarna berörde utanför Sveriges gränser. Berättelsen om EU-migranten som några ungdomar kallade råttan, och som misshandlades så svårt av två pojkar att han senare avled. I Rumänien finns en son och en fru som undrar hur detta kunde ske – i Sverige. ”En tiggares död” tävlar i kategorin Prix Iris.

Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjös granskning avslöjade att FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter om mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharpe. En läcka inifrån FN:s huvudkontor visar att man haft information om att personer inom den kongolesiska statsapparaten varit inblandade i morden. ”FN och mörkläggningen” tävlar om priset för bästa grävande TV reportage.

– Väldigt roligt att båda dom här reportagen är med och tävlar. Egentligen är det två helt olika historier men båda handlar om svek, från samhällets sida mot Gica här i Sverige och FN:s svek mot Zaida Catalan. Ska bli spännande att se hur dom står sig i konkurrens med Europas bästa TVreportage, säger Uppdrag gransknings reporter och programledare Ali Fegan.

Prix Europa tar plats mellan den 6 oktober och den 11 oktober i Potsdam. Vinnarna tillkännages den 11 oktober. Härlänk till annan webbplats hittar ni alla nomineringarna.

Anna Hagnefur

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör