8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 20 augusti 2019 13:52 - Uppdaterad 20 augusti 2019 13:56

Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov

Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov.

Fjärde året med Sommarskuggan och Sommarlov blir bara större

Sommarskuggan är avslöjad, Vinterskuggan har återvänt till Vinterberget och Kapten Doris och Angelika Prick har tagit sig ur ubåten. Vi har lärt oss varför mardrömmar gör oss modiga, imponerats av 8-åriga breakdansare och med 4 500 personer i publiken sjungit Guld och Gröna skogar tillsammans med Hasse Andersson.

Vi har sänt Sommarlov varje dag hela sommaren, 68 dagar, och haft inspelning inför publik i Beijers Park i Malmö varje vardag under den här perioden. När vi på Sommarlovsredaktionen ser tillbaka på sommaren 2019 blir vi på riktigt lite rörda.

När vi börjat vår arbetsdag 07.00 i en park i utkanten av Malmö har vi mötts av väntande publik, våra tittare och deras föräldrar, som kommit från hela Sverige för att följa inspelningen på plats. Vi har mött barnen som fick dit föräldrarna klockan 04.00 för bästa platsen, barnen i sina hemmasydda Sommarskuggandräkter, barnen som bubblar över, barnen som gjort magiska hyllningsskyltar, barnen med 1 000 frågor. Vi har njutit av publikens skrik när Sommarskuggan gjort entré på eventet för att hälsa på sina fans och dansa skuggdansen med dem. Ingen artist eller programledare har någonsin fått så stor rockstjärnestatus av publiken på plats. Sommarskuggan har blivit en mysryslig folkrörelse bland barn. 120 000 besökare har Sommarlov tagit emot i sommar. 120 000 ovärderliga möten mellan programmet och SVT Barns tittare.

Sommarskuggan har blivit en populär figur hos publiken. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Sommarlov har sammanlagt tagit emot 120 000 besökare under sommaren. Foto: Rasmus Lindh/SVT

Även på play har rekordmånga tittare följt programledarnas äventyr och lärt sig en massa underhållande fakta om årets tema: hjärnan. Hur fungerar minnet? Varför gör mardrömmar oss modiga? Hur kan jag strunta i mina elaka tankar? 50-dagarsutmaningen har fått tittare över hela landet att våga sig på att testa något nytt. Tittarrapporterna har strömmat in: barn som lärt sig simma, läsa, cykla, hjula, äta ost, sova själva, nya språk och allt man bara kan tänka sig.

Sommarlov har i år dubbelt så många uppspelade timmar på Play jämfört med förra året. Över 8 miljoner uppspelade timmar. Det är 1 000 år. Otroligt. Inte minst eftersom det ”bara” finns 1 miljon barn mellan 4-12 år i Sverige. 8 timmar per barn i genomsnitt online. Samtidigt har programmet kvar tittarna i broadcast.

Sommarlovsredaktionen har fått in omkring 60 000 brev med teckningar och pyssel. Vi får mängder av mejl från föräldrar som uppskattar det vi gör och som säger ifrån när de inte gör det. Mycket ros, ibland ris. Vi lyssnar och drar lärdomar.

Sommarlov är en fantasivärld. En verklighet. Ett jobb. Nu kan regnet komma.

Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör