8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

FN:s högsta ledning mörkade uppgifter kring mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp 2017 i Kongo. Foto: Privat/SVT

Publicerad 8 augusti 2019 12:15 - Uppdaterad 8 augusti 2019 12:16

UG nominerat till Emmy för "FN och mörkläggningen ”

Uppdrag granskning är återigen nominerat till ett av världens finaste tv-pris. ”Panamadokumenten” var den första SVT-produktionen någonsin att nomineras till en internationell Emmy i current affairs-kategorin, 2017. I år är det dags igen när ”FN och mörkläggningen” nominerats i samma kategori. 

Många tävlar om de fyra internationella Emmy-nomineringarna i current affairs-kategorin där Sverige i år nominerats tillsammans med bidrag från Storbritannien, Brasilien och Nigeria.

Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjös granskning avslöjade att FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter om mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharpe. En läcka inifrån FN:s huvudkontor visar att man haft information om att personer inom den kongolesiska statsapparaten varit inblandade i morden – uppgifter som exkluderats i den hittills enda FN-rapporten om morden.

– Att vinna en Emmy vore så otroligt stort. Men bara att få vara med på galan på Manhattan, ett stenkast från FN:s högkvarter där mörkläggningen ägde rum kommer vara fantastiskt, säger producent Axel Gordh Humlesjö som nomineras tillsammans med reporter Ali Fegan och fotograf och klippare Ola Christoffersson.

Internationellt samarbete

Granskningen var ett samarbete mellan Uppdrag granskning, tyska Süddeutsche Zeitung, franska Le Monde, Radio France International och amerikanska Foreign Policy Magazine. Det blev en världsnyhet som skakade om FN inifrån.

– Det känns extra bra med tanke på att det här är ett jobb där många människor utsatte sig för stora risker, både källor och reportrar. Och där familjerna till mordoffren delade med sig av det hemskaste man kan vara med om, att förlora sina nära. Så självklart är vi glada, det är ju ett av världens finaste TV-pris, säger Uppdrag gransknings reporter och programledare Ali Fegan.

En av fyra nominerade

Uppdrag granskning: FN och mörkläggningen tävlar mot BBC Africa Eye: Sweet Sweet Codeine (BBC World Service/Nigeria), Exposure: Iran Unveiled: Taking on the Ayatollahs (ITV / Hardcash Productions/Storbritannien) Fantástico: 11 days in North Korea (Fantástico: 11 days in North Korea/Brasilien). Vinnaren tillkännages den 24 september på Lincoln Center’s Alice Tully Hall.

– Journalister ger en röst åt de som är tystade och riktar ett ljus på det som är höljt i dunkel, vilket demonstreras i årets nominerade program. Vårt gemensamma ansvar att försvara deras arbete, stå upp för pressfriheten – en av frihetens grundbultar – är viktigare nu än någonsin, säger Bruce L. Paisner, vd för International Academy of Television Arts & Sciences.

Mer info om Emmy Awardslänk till annan webbplats

Uppdrag granskning: FN och mörkläggningen på SVT Playlänk till annan webbplats

Anna Hagnefur

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör