12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Publicerad 14 juni 2019 09:55 - Uppdaterad 18 juni 2019 11:17

Äldre i Storbritannien får börja betala för BBC

PS-jätten ser inget annat val än att dra in de flesta pensionärers fria licens.

Sedan år 2000 har de brittiska hushåll där minst en av medlemmarna är över 75 år varit befriade från att betala tv-licens. Regeringen har i 20 år gått in och betalat BBC för det inkomstbortfall som denna förmån för de äldre i Storbritannien inneburit för bolaget.

Men år 2020 ska detta system upphöra och de brittiska politikerna har lämnat till BBC att avgöra om de brittiska åldringarna på nytt ska börja betala licens eller om den uteblivna kompensationen för licensfriheten ska göra ett mycket stort hål i BBC:s kassa.

Kan drabba utsatta

Nu har BBC landat i att de flesta äldre måste börja betala licens. Det handlar om cirka tre miljoner hushåll som vart och ett ska betala 154,50 pund per år, det vill säga cirka 1 850 kronor.

Den enda grupp pensionärer som BBC tänker låta slippa betala även i framtiden är de som gör anspråk på den förmån som kallas pensionskredit, avsedd att hjälpa de äldre som har de sämst ställt. Men många som har rätt till förmånen gör inte anspråk på den och bland andra hjälporganisationen Age UK menar att det är de allra mest utsatta som kommer att drabbas värst av den nya utgiften.

BBC-chefen Tony Hall säger att det inte varit något lätt beslut att fatta.

– Samtidigt som vi vet att pensionärernas inkomster förbättrats sen 2000 så vet vi också att för vissa är tv-licensen mycket pengar.

Läs mer i The Guardianlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör