12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Bosse Carlqvist täcker ett område som tidigare varit underbevakat av SVT. Här framför Centralstationen i Falköping. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 28 maj 2019 10:53 - Uppdaterad 18 juni 2019 10:09

Bosse etablerar SVT i Skaraborg

Med mobilen och paddan som verktyg håller han på och suddar ut en av de vita fläckarna på SVT:s Sverigekarta.

Bosse Carlqvist heter reportern som under tio månader i år, på försök, bemannar den SVT-redaktion som skapats i Skövde.

Med den lättaste och enklaste tekniken ska han göra SVT:s lokala nyheter mer relevanta för invånarna i Skaraborg, det vill säga den nordöstra halvan av landskapet Västergötland – om man tittar på en Sverigekarta kan man lite grovt säga att det är området mellan Vänern och Vättern.

Skaraborg var ett eget län fram till 1997 men är numera en del av den stora regionen Västra Götaland. SVT-mässigt tillhör Skaraborg SVT Nyheter Väst i Göteborg varifrån det är mellan 10 och 20 mil till de 15 kommunerna i Skaraborg.

– Det är inte varje vecka som SVT:s nyhetsteam varit här i området under de senaste decennierna, säger Bosse när han välkomnar Vipåtv till sin lilla redaktion i ett rum i P4 Skaraborgs hus i Skövde.

Bosse Carlqvist har normalt sin arbetsplats på SVT Nyheter Jönköping men är nu utlånad till Väst för att genomföra försöket i Skaraborg.

– Jag är född, uppvuxen och bor i Skara. Och jag har alltid upplevt att området varit underbevakat av SVT. Så därför var det naturligt för mig att söka det här jobbet.

Ett annat faktum som gjorde att Bosse passade bra för uppgiften är att han är något av en tekniknörd. I flera år jobbade han exempelvis med digitaliseringen av SR:s radiohus runt om i landet. Det stora teknikintresset har Bosse tagit med sig till SVT där han började 2017.

– Inte minst har det lockat mig att snabbt kunna leverera inslag eller klipp som kan publiceras genast – och då är mobilen idag det mest praktiska redskapet.

Bosse hinner nätt och jämnt visa Vipåtv sin lilla redaktion innan det är dags att åka ut på jobb. I Falköping håller koalitionen som styr kommunen på att spricka, då ett par av de styrande partierna kräver att kommunstyrelsens ordförande ska avgå.

– Det ska tydligen vara en presskonferens. Vi åker dit och ser vad som händer.

På väg in på presskonferens. Bosse Carlqvist har på mindre än fyra månader hunnit besöka de flesta av Skaraborgs 15 kommuner. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Många nyheter

På vägen till Falköping hinner Bosse berätta om vad han hunnit med under de 3-4 månader som gått av försöksperioden.

– Två grejer som fått stor uppmärksamhet på sistone är Sävare församlings nej till skolavslutningar och Mariestads kommun som tröttnat på vad de anser är alltför krävande föräldrar i skolorna. Oron för PFAS i dricksvattentäkten Vättern är ett annat exempel.

Under de första 3,5 månaderna har det blivit ett 30-tal jobb som publicerats. 32 vodar och 27 huvudartiklar. I Broadcast har det lokalt sänts 25 inslag från Skaraborg sen i februari.

– Sedan får ju tranorna vid Hornborgasjön alltid stor uppmärksamhet. Jag följde inte bara tranorna på turistsidan utan det blev också ett inslag med Länsstyrelsens heltidsanställde transkrämmare. På ena sidan sjön skadedjur, på andra sidan en turistmagnet, konstaterar Bosse Carlqvist.

Nyheterna kring Hornborgasjön har förstås publicerats och sänts riks, liksom ett 10-tal andra items under den inledande perioden.

Transkrämmaren Kristian Kroon vid Hornborgasjön berättar om den problematiska delen av den klassiska trandansen. Foto: SVT

Jobbar mycket med mobilen

I Falköping visar sig presskonferensen bestå i två politiker från den styrande koalitionen som ger intervjuer i en partilokal. Bosse riggar sin utrustning, samtidigt som han ställer några förfrågor. Det går väldigt snabbt innan det bara är att köra.

– I höstas ville jag testa på att jobba med mobilen. På ett jobb i Gislaved gjorde jag mina intervjuer två gånger, först med vanlig kamera sedan med mobilen. Det jag använde var mobilmaterialet! – det kunde snabbt publiceras och även sändas –

så då insåg jag att mobiljournalistik är ett väldigt effektivt och roligt sätt att jobba på.

I Skaraborg gör Bosse nästan alla sina jobb med mobilen, även om han ibland upplever optiken som lite otillräcklig. Redigerar gör han i en iPad och då och då direkt i mobilen.

– Att nu gå tillbaka till att jobba med vanlig kamera och redigering hade nog faktiskt känts lite grann som att få de gamla bakelittelefonerna tillbaka.

Huvudredskapen! Paddan och telefonen har möjliggjort SVT:s testsatsning på Skaraborg. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Njuter av enkel teknik – Bosse Carlqvist har svårt att tänka sig jobba med vanlig kamera och redigering igen. Foto; Mats Carlsson-Lénart

Stor uppskattning

Turbulensen i Falköpings kommunledning fortsätter uppta en hel del av SVT:s skaraborgsreporters tid den dagen då Vipåtv hälsar på. Men Bosse Carlqvist hinner även med lite publikkontakt utanför lunchrestaurangen i Falköping. Så fort folk ser SVT-utrustningen kommer nyfikna fram och ställer frågor.

– Jag får många positiva reaktioner när jag är ute på jobb. Folk vet om att SVT har reporter på plats och tycker det är bra. Det är därför ofta lätt att boka intervjupersoner. Under flera decennier har det saknats en stationerad SVT-reporter i Skaraborg. Den vanligaste frågan jag får är - vad händer efter försöket, kommer ni att vara kvar då?

På huvudredaktionen i Göteborg kan man ännu så länge inte ge något besked om hur det kommer att bli.

– Eftersom vi bara är halvvägs i testet är det för tidigt att säga vad som händer sedan. Vi ska se till att ta fram ett så bra underlag som möjligt för det beslutet.

Det handlar både om vad det testet gett journalistiskt och hur arbetsmiljön påverkas när man arbetar som ensam reporter med mojo, säger Josefin Ziegler, redaktionschef på SVT Nyheter Väst.

Relevant och lärorikt

Men så här långt är Ziegler och hennes redaktion mycket positiv.

– Jag tycker att vi blivit mer relevanta för skaraborgarna och vi har haft flera nyheter från området som också fått spridning i hela landet. Det gör så stor skillnad att ha en reporter på plats. Tidigare fick jag ofta mail från tittare som klagade på att vi inte hade få nyheter från Skaraborg. De mailen har helt slutat att komma. Det har också blivit ett större engagemang för Skaraborg på hela redaktionen.

Josefin Ziegler framhåller till sist Skaraborgsförsökets betydelse som ett test för användning av lättare och enklare teknik i Väst.

– Det går att göra väldigt bra tv och onlinepubliceringar med mojo och Bosse har verkligen fördjupat sig i detta på ett bra sätt och delat med sig av sina kunskaper. Mojo-metodiken har helt andra förutsättningar så det har också varit ett lärande för oss på huvudredaktionen att se ur vi kan stötta och arbetsleda på bästa sätt.

­– Till sist är det också en stor fördel att Bosse är så självgående och rotad i området som han bevakar, avslutar Josefin Ziegler

Claes Astin, idag 86 år men still going strong, var SVT:s ”korre” i Skaraborg 1966-81. Foto: SVT respektive Bosse Carlqvist/SVT

FAKTA – SKARABORG

Yta: ca 9 500 kvadratkilometer (ungefär tre gånger så stort som Gotland).

Folkmängd: 265 000, fördelad på 15 kommuner.

Viktiga orter: Skövde, Lidköping, Mariestad, Skara, Falköping.

Historia: Eget län 1634-1997. Har de senaste 22 åren ingått i Västra Götaland.

SVT-representation: 1966-81 var SR-reportern Claes Astin ”TV-korre” i Skaraborgs län. Men sedan dess har området täckts från Göteborg eller Borås.

Försök 2019: Mellan februari och oktober är Bosse Carlqvist placerad i Skövde för att på försök stärka bevakningen av Skaraborg i SVT:s nyheter.

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör