12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 20 maj 2019 11:01 - Uppdaterad 20 maj 2019 11:04

Kiruna förbereder sig för Radiotjänst avveckling

I Kiruna är förberedelserna i gång inför avvecklingen av Radiotjänst. Men det är fortfarande osäkert för många uppsagda hur framtiden kommer att te sig.

Det var den 14 november i fjol som det definitiva beskedet kom. Tv-avgiften ersätts av en allmän public service-avgift via skattsedeln. Därmed blev det år 1989 grundade, Kirunabaserade dotterbolaget till SVT, SR och UR överflödigt. Under 2019 ska avvecklingen genomföras och 2020 träder Radiotjänst i Kiruna AB i likvidation. I december meddelade regeringen att tre myndigheter får extra pengar för att skapa sammanlagt 120 nya jobb i Kiruna: Lantmäteriet (50), Skatteverket (20) och Statens Servicecenter (50).

Flera tiotals av de 120 uppsagda heltidsanställda har redan lämnat. Men för många är framtiden ännu ett oskrivet kort.

– Det är ju ingen här som automatiskt får något nytt jobb. Det som staten lovat oss är att ett antal nya jobb ska skapas i Kiruna. Men vi som måste sluta här får söka dem i konkurrens med andra, förklarar August Tapojärvi som är ordförande i facket Unionens klubb på Radiotjänst.

Han fortsätter:

– Lantmäteriet och Skatteverket är i full gång med förberedelser för sin etablering så det känns bra, men Statens Servicecenters satsning verkar hänga i luften och vi har inte fått några besked om de 50 jobben, säger August Tapojärvi.

Utöver de heltidsanställda finns 120 deltidsanställda och ett antal avgiftskontrollanter runt om i landet. August Tapojärvi menar att det är svårt för många att förstå hur mycket 120 heltids- och 120 deltidsjobb är i en stad av Kirunas storlek.

– Det är som om Stockholm skulle bli av med 15 000 jobb över en natt. Det hade varit väldigt kännbart.

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör