22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 9 maj 2019 09:27 - Uppdaterad 9 maj 2019 09:35

Lasse Lampers

Lasse Lampers, redaktör och researcher på Veckans brott

Med darrande hand lämnade jag research till Leif GW

Åsa Erlandsson, reporter på Veckans brott och Dokument inifrån lämnade över stafettpinnen till Lasse Lampers, redaktör och researcher på Veckans brott sedan starten för 9 år med frågan: Hur har det varit att göra research till Veckans brott under alla dessa år?

Min vän och kollega Åsa Erlandsson har varit vänlig nog att bjuda in mig för att svara på frågan hur det egentligen var att göra research för Veckans brott under dess första fas, ”GW-perioden”. Det blev 16 säsonger, varav fyra som inslagsproducent och tolv som redaktör. Hela tiden var researchen central och en av grundbultarna i programmet.

Att göra research för ett krimprogram skiljer sig inte så värst mycket från den man gör i andra sammanhang. Det handlar om ett ständigt läsande av förundersökningar och domar liksom samtal med poliser, jurister och brottsoffer parat med ett rotande i de sedvanliga arkiven. Och så guldgruvan förstås, inte minst när det gäller de historiska fallen – TV-arkivet.

Men det fanns en stor skillnad – den så kallade ”GW-faktorn”. De flesta som gjort research för mer eller mindre excentriska programledare och producenter förstår säkert vad jag menar. Man vill helt enkelt ha researchen anrättad och serverad efter vissa (stränga) krav. Ve den som exempelvis sammanställde ett underlag till Leif om ett brott och inte nämnde vilken veckodag det inträffade. Eller blandade ihop pistol och revolver. Då grymtades det misstroget.

Mycket av researcharbetet gick ut på att anpassa den efter en växande kravspecifikation, där man i början trevade sig fram och med darrande hand överlämnade underlaget för att sedan snabbt sätta sig i säkerhet innan detonationen kom. Vilken den tack och lov rätt sällan gjorde. Leif är en van läsare, han tar ovanligt snabbt in texter och är frikostig med uppskattning när han gillar det han ser. Han trycker in materialet i öronen, processar det i hjärnan några sekunder där det får tumla runt bland åratal av erfarenheter, minnen och statistik och så kommer det fram en ofta rätt så vällagad anrättning. Likadant är det med Camilla, men mitt forskarhjärta måste också beklaga att programledarrollen gör att en alldeles ypperlig researcher gått förlorad där.

Leifs egen favorit bland researchen var nog ändå det som gick att vaska fram ur TV-arkivet. Inte minst tack vare att decennier som 1960-talet är så rikt på material om brott, sådant som han mindes från sin barn- och ungdom. Allt i svartvitt förstås, poliserna hade svarta uniformer med vita bälten och batonger och polisbilarna var svartvita. Den här tiden har också en märklig lokaltidningskaraktär över sig; inget är för trivialt för att få breda ut sig i fem minuter på bästa sändningstid. Det kan vara gamla Greta som halkat ner för en backe med polisinsats som följd, till de riktigt stora brotten som trippelmordet i Handen där två poliser och en väktare sköts ihjäl under ett inbrott.

Det här förändrades i början av 1970-talet då kriminaljournalistiken mest började handla om de stora händelserna – till exempel flygkapningen på Bulltofta och Norrmalmstorgsdramat.

Men för Veckans brotts och Leifs del spelade det inte så stor roll, vi tömde rätt snart arkivet på det mesta även i den vägen. Så för att sammanfatta svaret på Åsas fråga: en bekväm och fantastisk resa och för att travestera ett av Leifs favorituttryck – en våt dröm för varje researcher.

Apropå research – jag är spänd på att höra lite bakomsnack från Jens Lind och Albert Svanberg om hur de tog sig an det enorma materialet som ligger till grund för deras fantastiska serie om svensk ishockey. Och hur de antagligen med blödande hjärtan tvingades stryka massor av godbitar.

Lasse Lampers, redaktör och researcher på Veckans brott

15 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör