8 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 30 april 2019 10:45 - Uppdaterad 2 maj 2019 09:15

Ove Wahnberg

Ove Wahnberg.

In Memoriam: Ove Wahnberg

Vännen, TV-fotografen och livsälskaren Ove Wahnberg, Fruängen, född 20 oktober 1940 i Vassemåla avled den 06 mars 2019 efter en tids sjukdom Han sörjes närmast av sina två barn Marie och Mats samt av många vänner och kollegor.

Han reste med lätt packning. Vare sig det var från barndomshemmet i Vassemåla. Eller från huset vid stora vägen i Falla då tonåringen Ove Per Inge for till yrkesutbildningen i Stockholm. Eller när han många år senare trampade iväg på cykeln tillsammans med Raili till Finland. Lätt packning gällde också på reportageresorna i Sverige och utomlands. Fast då gällde det ju endast de personliga persedlarna. Utrustningen var ett hav av lådor, sladdar, batterier, lampor och allt annat som behövs för TV-produktion. För att inte tala om kamerorna som ibland bars på axeln och vägde mer än 12 kg. Ändå kunde han gå baklänges och filma utan att det syntes en skakning i bild. Så var han också en god dansör och naturligtvis musikälskare. En konstnär som aldrig tog en onödig bild. Han levde i och var en del av den svenska TV-historien. Teater, evenemang, barnprogram, sport, dokumentär nyheter. Allt hann han med. En mentor för mig och säkert åtskilliga andra. Hans integritet var stor och hans inre kompass tycktes alltid välkalibrerad.

’’Det måste gå genom rutan’’sa han och knackade uppfordrande på hotelltevens skyddsglas. Det ska vara både hjärta och hjärna. Han hade givetvis rätt. Hans bilder gick alltid genom rutan.

Nu har han gett sig av för gott. Denna gång helt utan packning. Den lämnade han hos oss . En stor skattkammare av vänskap och respekt att ständigt glädjas åt. Och bilderna finns ju kvar.

Andreas Franzén

19 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör