12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

LeBlanc lämnar "Top gear" och ersätts av två nya programledare. Foto: Alexander G Seyum/AP/TTMatt

Publicerad 25 oktober 2018 11:44 - Uppdaterad 25 oktober 2018 11:46

Nya programledare ska hålla Top Gear på banan

Freddie Flintoff och Paddy McGuinness heter killarna som BBC nu hoppas tända nytt liv i klassiska motorshowen Top Gear som funnits i mer än 40 år. BBC gör allt för att mångmiljonrullningen ska fortsätta.

Problemen för Top Gear, började då programledaren sen många år Jeremy Clarkson, efter en inspelningsdag i Yorkshire, misshandlade en av seriens producenter. Det var på våren 2015 och när BBC inte ville förnya Clarksons kontrakt ledde det till att alla tre programledarna slutade och gick till Amazon och den nya showen Grand Tour.

Som ny huvudprogramledare kom radioprofilen Chris Evans in men han hoppade av efter en säsong. Då fick den amerikanske skådisen och programledaren Matt LeBlanc ta över frontandet men även LeBlanc har nu lämnat Top Gear-skutan.

Halverats på hemmaplan

Sedan Jeremy Clarkson slutade har Top Gear-publiken halverats i Storbritannien. Men internationellt fortsätter Top Gear skörda framgångar. I Iran exempelvis är Top Gear en stor succé och programmet i sänds i sammanlagt 200 olika länder och territorier världen över.

Kring själva programmet har BBC byggt en affärsverksamhet som omsätter många hundra miljoner kronor per år i rättigheter, licenser, merchandise och liknande. Knappast något annat enskilt BBC-program cashar in så mycket pengar som Top Gear, vilket BBC både producerar in house och äger alla rättigheter till. Så därför gör BBC allt för att Top Gear ska fortsätta attrahera, i synnerhet internationellt.

De nya progamledarna

Freddie Flintoff 40 är före detta cricketstjärna som de senaste åren ägnat sig inte minst år programlederi. Paddy McGuinness 45 är komiker och programledare, i Storbritannien hittills mest känd för datingprogrammet Take me out.

Läs mer i Guardianlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör