12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Ambassadörens fru, Gräns och Aniara tävlar i Toronto filmfestival denna vecka.

Publicerad 13 september 2018 10:26 - Uppdaterad 13 september 2018 10:32

SVT-bidrag tävlar under Torontos filmfestival

Just nu pågår Torontos filmfestival där flera SVT-bidrag är med och tävlar. Filmen Gräns, i kategorin Contemporary World Cinema, Aniara i kategorin Discovery samt Ambassadörens fru som deltar i kategorin Short cuts.

Gräns

En mystisk resenär väcker något djupt inom tulltjänstekvinnan Tina. Det är startskottet på en resa som omkullkastar hela Tinas tillvaro och slutligen leder till sanningen om vem hon är. SVT är samproducent och den kommer visas i SVT hösten 2019. Filmen är producerad av Meta Spark & Kärnfilm.

Aniara

Manuset utgår från Harry Martinssons epos från 1956. I filmen är Aniara ett av de många rymdskepp som ska flyga Jordens befolkning till nya hemplaneten Mars. Men just när Aniara lyfter kolliderar farkosten med en asteroid, och tappar sin kurs. Passagerarna ombord inser att de aldrig kommer att nå sitt mål. SVT har förköpt filmen och den kommer visas i SVT framöver. Filmen är producerad av Meta Film Stockholm.

Ambassadörens fru

Vi befinner oss i en extravagant trädgård i Ouagadougou. Den franska ambassadörens fru drömde om att bli en känd operasångerska. Nu använder hon istället sången som en ventil för att överleva sin, till synes, privilegierade vardag omringad av arbetare. Filmen väcker frågor kring maktstrukturer, klass, postkolonialism och feminism på ett poetiskt, subtilt och förföriskt vis. SVT har förköpt och filmen kommer att visas i SVT. Regissör och producent är Theresa Traoré Dahlberg, som nyligen börjat jobba som redaktör på K special.

Toronto International Film Festival pågår den 6 – 16 september, 2018.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör