12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Boel och Brita i dokumentären "Överlevarna - tio år senare" och läkaren Claes Hultling i "Afrika med bruten nacke". Foto: Sven Lindahl resp. Camilla Skagerström

Publicerad 13 september 2018 10:48 - Uppdaterad 13 september 2018 10:58

Folke Rydén dubbelt prisad för SVT-dokumentärer i Indien

Dokumentärfilmaren och journalisten Folk Rydén har vunnit två utmärkelser vid 6th Indian Cine Film Festival i Mumbai i Indien för dokumentärerna ”Överlevarna – tio år senare” och ”Afrika med bruten nacke”.

Folke Rydéns dokumentär ”Överlevarna - tio år senare” tilldelades priset för bästa långfilmsdokumentär. Dokumentären är ett närgående portätt av svenska tsunamiöverlevare. Afrika med bruten nacke, som fick juryn pris i klassen bästa kortfilmsdokumentär, följer den ryggmärgsskadade läkaren Claes Hultling i Afrika.

– Det är hedrande att vinna pris i Bombay och Indien. Ett land där filmindustrin, med centrum i just Bombay, är väldigt stor. Såväl Överlevarna som Afrika-filmen har visserligen enbart svenska huvudpersoner, men deras öden är universella och jag tror det är därför som filmerna fått flera internationella utmärkelser, säger dokumentärfilmaren Folke Rydén.

– Jag vill passa på att särskilt framhålla SVT Dokumentärs projektledare Annika Hamngren (Överlevarna) och Charlotte Gry Madsen (Afrika med bruten nacke). Deras insatser var avgörande för att filmerna blev så bra som de blev.

Här är alla pristagarna i Indian Cine Film Festivallänk till annan webbplats

Anna Thodenius

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör