12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT:s fyra nominerade bidrag till Prix Italia. Foto: SVT

Publicerad 10 september 2018 14:38 - Uppdaterad 10 september 2018 14:45

Fyra bidrag tävlar för SVT vid Prix Italia

SVT har fyra bidrag nominerade i årets Prix Italia. Dokumentären om operalegenden Birgit Nilsson och dansfilmen Discofoot är nominerade i kategorin Performing arts. Hogir Hiroris gripande hjälteporträtt The Deminer tävlar i dokumentärfilmskategorin och i dramakategorin tävlar Kristallen-prisade Vår tid är nu.

 

– Prix Italia firar i år 60 år och det är ett mycket starkt startfält som jag har fått ta del av i vår preselection-grupp för kategorin TV Dokumentär. Under augusti har vi i dokumentärjuryn tittat på 46 filmer. De sju filmer som juryn gett högst betyg kommer sedan att diskuteras ingående på festivalen som äger rum sista veckan i september på Capri, där vinnaren utses. Jag tror att SVT:s bidrag The Deminer har goda chanser att hamna i topp tre, säger Charlotte Hellström, projektledare på SVT Dokumentär som i år kommer att sitta i juryn för dokumentärfilmskategorin.

Prix Italia är en internationell tävling som organiseras av italienska public service-kanalen RAI. Tävlingen delar ut åtta priser, tre i radiokategorin, tre i tv-kategorin och två i webbkategorin. Prix Italia tar plats mellan 25 och 29 september på Capri.

Birgit Nilsson
I år skulle hon fyllt 100 år - och för många är "La Nilsson" fortfarande den största. Under en nära 40 år lång karriär i de allra svåraste operarollerna slogs operahus världen över om henne. Hon lär ha varit den bäst betalda operasångerskan någonsin och lämnade efter sig världens största musikpris. Men det var en karriär mot alla odds. Den lilla skånska flickan hade egentligen en framtid som bondmora utstakad för sig. Birgit Nilsson blev mobbad av både lärare och chefer, men tack vare sin oerhörda talang och ett sällan skådat jävlar anamma blev hon i stället en av världens största operaikoner.

Discofoot
Detta är fotboll som du aldrig sett den förut. Petter Jacobsson och amerikanske Tom Caley har skapat en rytmisk och fantasifull tolkning av en av världens mest populära sporter. Spelarna kommer från det franska danskompaniet Ballet de Lorraine och i Discofoot kan varje passning ge poäng beroende på hur spelarna rör sig.

The Deminer
I The Deminer får vi följa åttabarnspappan Colonel Fakhir, en lokal legend i Duhok i irakiska Kurdistan, där han arbetar med att undanröja bomber och landminor. Fakhir tar sig fram i minerade landskap med de enklaste av redskap, ett par tänker och en skyddsväst. Han arbetar metodiskt utifrån intuition och erfarenhet, mycket väl medveten om faran men orubblig i sin övertygelse demonterar Fakhir tusentals sprängladdningar för att rädda oskyldiga människoliv. Filmen vann The Special Jury Award på IDFA. Regisserad av Hogir Hirori, som tidigare gjort den prisade Flickan som räddade mitt liv (2014).

Vår tid är nu
En familjekrönika om överklassfamiljen Löwander som driver en av Stockholms populäraste restauranger, Djurgårdskällaren. En serie om kärlek, konflikter och framtidshopp, som tar avstamp i fredsdagen 1945 och sträcker sig många år framåt. I några av huvudrollerna ser vi bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Mattias Nordkvist och Hedda Stiernstedt. Programmet vann Kristallen 2018 för årets TV-drama och Hedda Stiernstedt för årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion i serien. Harald Hamrell har regisserat efter manus av Ulf Kvensler.

Anna Hagnefur

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör