12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT deltar vid Prix Europa med sex nominerade program. Dokumentärerna Maj Doris och Zlatan – för Sverige i tiden samt kortfilmsdramat Martyren är nominerade i Prix Iris-kategorin. Ouaga Girls tävlar i kategorin Bästa tv-dokumentär. Appen Språkplay tävlar i online-kategorin och Ali Fegans reportage om människosmugglare i Current affairs-kategorin. Foto: SVT

Publicerad 4 september 2018 10:00 - Uppdaterad 7 september 2018 11:48

Sex SVT-nomineringar till Prix Europa

SVT deltar vid Prix Europa med sex nominerade program som lyfter mångfald, utanförskap, inkludering och mänskliga rättigheter. Dokumentärerna Maj Doris och Zlatan – för Sverige i tiden samt kortfilmsdramat Martyren är nominerade i Prix Iris-kategorin. Ouaga Girls tävlar i kategorin Bästa tv-dokumentär. Appen Språkplay tävlar i online-kategorin och Ali Fegans reportage om människosmugglare i Current affairs-kategorin.

Prix Iris är Prix Europas pris som lyfter Europas bästa program med fokus på mångfald och inkludering som ämnar att utmana och förse oss med ett bredare perspektiv. Maj Doris, Martyren och Zlatan – för Sverige i tiden är i år nominerade i denna kategori.

I kategorin Bästa tv-dokumentär tävlar Theresa Traore Dahlbergs prisade Ouaga Girls.

I Online-kategorin tävlar webbprojekt, appar och projekt som rör sig över flera digitala plattformar. Här är SVT och Språkkrafts app Språkplay nominerat.

I kategorin Current affairs, som lyfter det bästa inom grävande och djuplodande journalistik, är Ali Fegans reportage i Uppdrag granskning, Jakten på generalen, nominerat.

– Glädjande att SVT i hård konkurrens nu har sex starka bidrag, även om man alltid hoppas på mer, säger Anna Luuk Priske, SVT:s representant i Prix Europas steering committee

Maj Doris

Maj Doris Rimpi är en 74-årig samisk konstnär, renägare och skådespelerska. För 20 år sedan lämnade hon konstnärslivet och resorna runt jorden för att helt fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka. I den här dokumentären får vi följa med Maj Doris under vintern 2016/2017 när vardagslivet ska kombineras med en comeback i både filmskådespeleri och med konstutställningar. En oerhört finstämd och personlig dokumentär av Jon Blåhed och Jimmy Sundin om en samisk superstjärna.

– Så fantastiskt roligt och hedrande att filmen har blivit nominerad, och det känns extra roligt att vi blivit nominerade eftersom det är den första egna filmen som regissören Jon Blåhed och filmaren Jimmy Sundin gjort, säger Göran Hedemalm, Massamedia, filmens producent.

– Filmen har nu visats på filmfestivaler runt om i världen; Europa, USA; Kanada, Nya Zeeland och fått ett väldigt fint mottagande. Nu hoppas vi att juryn på Prix Europa gillar dokumentären! fortsätter han.

Zlatan – för Sverige i tiden

Zlatan ser tillbaka på sin resa från grusplanen i Rosengård till att nu bli avbildad som staty i skimrande brons. En resa som kantas av historiska mål, vinster och pokaler i världsfotbollens toppskikt men som lika mycket handlar om att ta sin plats i det svenska samhället. Att gå sin egen väg och bejaka det som är annorlunda, en känsla av utanförskap och motstånd som Zlatan lyckats vända till en drivkraft genom livet.

– Känns otroligt roligt att få uppskattning för allt hårt arbete. Att lära känna människan bakom fasaden och att förstå drivkrafterna som ligger till grund för fenomenet Z var långt ifrån självklart när vi började. Vi är tacksamma att vi hade mod att gå på det spår vi gjorde. En viktig berättelse i vår tid, säger regissören Leo Razzak och klipparen Nils Andersson.

Martyren

I en Stockholmsförort bor Asia tillsammans med sina två barn Omar och Sara. Sara som är yngre försöker leva ett vanligt tonårsliv medan Omar har haft strul med lagen. När Asia äntligen tror att han är på rätt bana så börjar hon misstänka att han har radikaliserats. Martyren är en del av SVT och Svenska filminstitutets satsning Moving Sweden. Kortfilmsdramat är regisserat av Ahmed Abdullahi, som tidigare bland annat gjort I Am Dublin.

– Vi är glada och stolta över nomineringen. Det här är en film som vågar undersöka en svår och aktuell problematik om radikalisering, utan att reproducera schablonbilder av muslimer, säger Ahmed Abdullahi.

Ouaga Girls

Ouaga Girls är en uppväxtskildring om livsval, systerskap och om att bryta ny mark.  Filmen skildrar en grupp unga tjejer som av olika anledningar placerats på en flickskola för bilmekaniker i Burkina Fasos huvudstad, Ouagadougou. Deras drömmar, önskningar och mod ställs mot åsikter, rädslor och samhällets förväntningar. 

Med mycket humor och stor närhet följer vi deras väg från upprop till examen i denna flerfaldigt prisbelönta film. En film av Theresa Traore Dahlberg.

– Vad kul! Fantatsiska nyheter! säger Theresa Traore Dahlberg, redaktör på K special.

Jakten på generalen

Jakten på en av världens mest ökända människosmugglare startade efter att 368 flyktingar drunknade utanför den italienska ön Lampedusa. Nu sitter också en person häktad. Han anklagas för att vara den så kallade "Generalen". Men tydliga bevis visar att det skett en förväxling och att fel man sitter anklagad.

– Flyktingfrågan är en ödesfråga för hela Europa och reportaget är en granskning av hur vi hanterar människosmugglarna inom EU, vilket vi kan visa inte fungerar alls, säger Ali Fegan journalisten bakom Jakten på generalen.

– Jag är väldigt glad att reportaget valts ut och nu ska tävla mot dom bästa programmen i Europa, det visar vilken hög nivå Uppdrag granskning ligger på, fortsätter han.

Språkplay

Syftet med SVT Språkplay är att tillgängliggöra SVT:s programutbud för fler i gruppen flyktingar, nyanlända och andra med behov av att utveckla sin svenska. Appen som finns tillgänglig för iOS- och Androidmobiler är ett samarbete mellan SVTi och Språkkraft.

– Vi är jätteglada för att Språkplay är nominerat till Prix Europa. För mig bekräftar det att behovet att använda tv-program för att lära sig ett nytt språk är relevant i Europa. Tillsammans med Språkkraft, som på uppdrag av SVT har utvecklat tjänsten, ser vi fram emot att presentera tjänsten i Berlin i oktober och kanske få möjlighet att Språkkraft kan versionera tjänsten för flera public service bolag, säger Are Nundal som beställer tjänsten i SVT.

Vi på TV har tidigare skrivit om Språkplay här.länk till annan webbplats

Prix Europa tar plats mellan den 13 oktober och den 19 oktober i Berlin och Potsdam. Vinnarna tillkännages den 19 oktober. Här hittar ni alla nomineringarna.länk till annan webbplats

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör