12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

”Kringkastingshuset” var den första NRK-byggnaden på Marienlyst-området i Oslo.

Publicerad 30 maj 2018 09:39 - Uppdaterad 30 maj 2018 10:02

NRK-byggnader skyddas för framtiden

NRK:s klassiska radiohus i Oslo med sin stora studio från 1950 är en av de PS-byggnader som nu fredats av Norges riksantikvarie.

”Kringkastingshuset” var den första NRK-byggnaden på Marienlyst-området i Oslo, där senare flera ytterligare hus uppförts, särskilt för NRK:s TV-produktion. Kringkastingshuset, som byggdes på 1930-talet och delvis togs i bruk 1938, är än idag huvudbyggnad för NRK:s radiokanaler och även platsen för högste NRK-chefens (”Kringkastingschefen”) kontor. Helt klar var byggnaden först 1950, då ”Store Studio” togs i bruk.

Nu har den för norska folket välkända radiobyggnaden ”fredats”, dvs K-märkts på hög nivå, tillsammans med en rad andra norska, äldre och nyare, kulturbyggnader. Bland de nyare byggnader som fredats finns NRK Sápmis byggnad i Karasjok, uppförd 1984.

Men NRK kommer inte att stanna i det nu fredade gamla Kringkastingshuset i Oslo. I februari i år togs beslutet att NRK på sikt ska lämna hela Marienlyst-området och skaffa mindre och mer ändamålsenliga lokaler i det norska huvudstadsområdet.

Läs mer på NRK:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör