5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Klockan är strax före 11 tisdag förmiddag och Fråga Doktorn har just spelats in. Foto: Ola Gerhardsson

Publicerad 7 maj 2018 11:11 - Uppdaterad 7 maj 2018 11:19

Flyttbar dekor och smarta lösningar i Umeås studio

I Umeå finns en av SVT:s mest välutnyttjade programstudior – där spelas varje vecka långkörare som Go’kväll, Plus och Fråga doktorn in och sedan årsskiftet även det dagliga barnprogrammet Morgonshowen.

SVT i Umeå har bara en studio där program spelas in och där är över 500 program inplanerade för inspelning i år, däribland Plus, Go’kväll, Fråga doktorn och Barnkanalens Morgonshowen. Det kräver en hel del planering och logistik eftersom Go’kväll sänds fem dagar i veckan och Morgonshowen, som tillkom vid årsskiftet, har sändning sju dagar i veckan.

– Vi har fått många fler studiodagar efter att Morgonshowen kom. Det är jättebra för vår beläggning och vi måste jobba sex dagar i veckan för att få ihop det. Eftersom vi till viss del jobbar med programledare som bor i Stockholm så måste vi spela in så mycket som möjligt när de är här och därför har vi lagt in 10-timmars pass i studion för att hinna, säger projektledare Ola Gerhardsson.

Projektledare Ola Gerhardsson tillsammans med två karaktärer ur Morgonshowen. Foto: Dennis Buhr

Dekor på hjul

Flytten av produktionen av Morgonshowen till Umeå har gjort att studiobeläggningen har ökat med mer än det dubbla. Totalt har det tillkommit 280 program på ett år. En förutsättning för att det ska fungera att spela in så många program i en och samma studio är att dekoren lätt kan flyttas.

Studion där allt är på hjul.

– När Morgonshowen kom till oss ville vi att barnen skulle märka så lite skillnad som möjligt. Så vi behöll samma dekor, men för att det skulle fungera måste den vara flyttbar. När de var färdiga med inspelningarna av Morgonshowen i Stockholm i november förra året fick de därför såga upp dekoren i sektioner. Sen fick vi sätta stöttor bakpå för att det skulle vara säkert och för att den skulle kunna rullas på hjul, förklarar Ola Gerhardsson.

 

Specialanpassningar behövs

SVT i Umeå saknar egen ateljé och har inte heller någon egen scenograf, vilket kräver specialanpassningar av dekoren.

– Förr när vi hade egen scenograf jobbade vi oftare med lättare dekor och vi jobbade mer med ljus. Men nu när vi har börjat jobba med andra scenografer har vi fått tyngre och tyngre dekorer, eftersom de inte är vana vid de förutsättningar som vi har här. Så för att det ska fungera bygger det på att dekoren är flyttbar.

Go’kväll är exempel på ett program som har en relativt tung och otymplig dekor och det har man löst genom att låta den tyngre delen av dekoren, som till exempel sofforna, stå kvar i den ena halvan av studion. I den andra halvan spelas Plus, Fråga doktorn och Morgonshowen in.

Halva studion är tömd och delar av Gokvälls scenografi står kvar. Foto: Ola Gerhardsson

Live on tape

Det fullspäckade inspelningsschemat har också krävt att alla görs som livesändningar.

– Allt spelas in som en direktsändning, så det behövs inga klippningar. Så vi överbandar inte och klipper ner som exempelvis program som Skavlan, berättar Ola Gerhardsson.

Schemaläggningen av produktionerna påverkas också av att studion är så fullbelagd.

– Vi måste till exempel lägga in tid för avriggning av studion i vår produktionstid. Det innebär att vi måste sluta inspelningarna tidigare för att hinna rigga av innan nästa program tar vid. Och alla får hjälpas åt att rigga av eftersom vi inte har någon ateljé som sköter det.

Dekoren parkeras i uppmärkta rutor i dekorförrådet. Foto: Ola Gerhardsson

Det är mycket som måste samordnas för att få logistiken att fungera och därför har projektledaren som har hand om studioproduktionerna varannan vecka ett möte med alla inblandade där planeringen gås igenom och alla eventuella skav tas upp.

– Det är ju inte helt gnisselfritt att spela in så många program i en och samma studio, men alla tycker att det är bra att vi har mycket jobb. Och det är kul när det händer saker och när det utvecklas, konstaterar Ola Gerhardsson.

Tommen Håkan Taube Lyxzén flyttsäkrar en del av dekoren som är på väg att rullas ut. Foto: Ola Gerhardsson

Efter lunch är det dags att rulla in Plus som ska bandas om ett par timmar. Studiomannen Johan Lundström ser till att studioborden finns på plats. Foto: Ola Gerhardsson

Bildproducenten Ulf Oppman hjälper ljussättaren Jonas Nimrodsson att hänga om lamporna. Foto: Ola Gerhardsson

Bildproducenten Manda Älmeblad och ljudteknikern Gunnar ”Tuvan” Tufvesson viker ihop ”Fråga doktorns” podie. Foto: Ola Gerhardsson

Faktaruta:

I Umeås stora studio spelas över 500 program in 2018.

Inspelningsschema per 14-dagarsperiod:
Söndag: Morgonshowen 5 program
Måndag: Morgonshowen 5 program
Tisdag: Morgonshowen 5 program
Onsdag: Go’kväll 2 program
Torsdag: Go’kväll 2 program
Fredag: Go’kväll 1 program
Lördag: Ledig
Söndag: Ledig

Måndag: Fråga doktorn 2 program
Tisdag: Fråga doktorn 1 program, Plus 1 program
Onsdag: Go´kväll 2 program
Torsdag: Go´kväll 2 program
Fredag: Go´kväll 1 program
Lördag: Ledig
Söndag: Morgonshowen 5 program

Anna Thodenius

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör