5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Kenny Adersjö och Björn Tunbäck utforskar ett nytt format för Samhälles del när de nu gör dokumentärserien om diskoteksbranden. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 3 maj 2018 11:33 - Uppdaterad 3 maj 2018 11:36

De gör dokumentärserie om diskoteksbranden

63 ungdomar omkom i en anlagd brand på en fest i Göteborg 1998. Nu gör SVT en Play-orienterad serie om vad som hände då, hur det gick för dem som överlevde och hur Sverige förändrats på 20 år.

Sent på kvällen den 29 oktober 1998 fick SOS Alarm ett samtal om att en brand brutit ut i en lokal där det pågick en stor fest, nära Backaplan på Hisingen i Göteborg.

Det visade sig vara en katastrof. 63 människor dödades och 200 skadades när de i panik försökte lämna det brinnande infernot. Alla var unga, i några fall barn. Relativt omgående stod det klart att branden var anlagd.

Ingen trodde att något sådant kunde hända i Sverige!

Stan kokade

63 ungdomar omkom i branden i Göteborg 29 oktober 1998. Foto: Roger Lundsten/BLR-Fotograferna/TT

Björn Tunbäck, idag reporter på SVT Samhälle i Göteborg, arbetade 1998 för Ekot i Göteborg. Under hela morgonen efter branden sände han inslag direkt från platsen.

– Det var en väldigt tung stämning. Och det var en händelse som fick det att koka. De flesta av de som omkommit kom från Göteborgs invandrartäta områden och hade inte svensk bakgrund. Rykten gick om att det rörde sig om ett rasistdåd.

Men så var det inte. Ett drygt år efter branden greps de fyra unga personer som senare dömdes för grov mordbrand. De hade tänt på för att en av dem inte fick komma in gratis på festen.

Björn Tunbäck har starka personliga minnen från morgonen efter den katastrofala diskoteksbranden på Hisingen i oktober 1998. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Som en skugga

Diskoteksbranden i Göteborg 1998 känns idag märkligt bortglömd i Sverige men i Göteborg är det många som aldrig glömmer och händelsen ligger i någon mån fortfarande som en slags skugga över staden, inte minst de invandrartäta områdena på Hisingen och i nordöstra Göteborg.

– Många av dem som antingen överlevde branden eller är anhöriga till dödsoffren vill än idag inte tala om det som hände då. Men det finns också dom som vill berätta, säger Björn Tunbäck som nu är mitt i researchen för hans och Kenny Adersjös serie om branden – hur det gick för de som överlevde och hur livet påverkades för alla de familjer som förlorade någon den där natten.

Vill nå yngre

Men Kenny Adersjö understryker att historien om diskoteksbranden, berättad 20 år senare också handlar om något större.

– Vi måste nå ut med samhällsinnehåll till en yngre publik, understryker Kenny Adersjö. Foto: Mats Carlsson-Lénart

– Det blir ju att vi tecknar en bild av hur Sverige förändrats på 20 år. Annars hade vi ju på Samhälle inte gjort en sådan här produktion om en enstaka händelse.

Men framförallt är Adersjös och Tunbäcks serie ett försök från Samhälle att nå en yngre publik.

– Vi måste prova nya format och vi riktar oss här inte minst mot en Play-publik. I stället för timslånga klassiska samhällsprogram presenterade på ett traditionellt sätt så gör vi en serie med 30-minutersdelar som har en tydligare seriedramaturgi, säger Kenny Adersjö.

Serien sänds under oktober.

Mats Carlsson-Lénart

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör