12 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Det blir svenskt även i år i Cannes officiella program – långfilmen "Gräns" visas i serien Un Certain Regard. Fotograf/Källa: © 2018 Meta Spark & Kärnfilm AB

Publicerad 12 april 2018 17:01 - Uppdaterad 12 april 2018 17:04

Svenska långfilmen ”Gräns” tävlar i Cannes

Svenska långfilmen ”Gräns” har blivit utvald att tävla i den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard under årets filmfestival i Cannes. Filmen bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist, författare bakom den hyllade romanen och filmen Låt den rätte komma in.

”Gräns” blir den tionde svenska långfilmen som valts ut i Un Certain Regard sedan Gilles Jacob skapade sektionen 1978. ”Gräns” är den första svenska långfilmen för regissören Ali Abbasi, som är född i Teheran och utbildad vid Den Danske Filmskola. Hans debut, skräckfilmen "Shelley", visades på Berlins filmfestival 2016.

– Gräns är en film om att hitta sin plats i världen, att inte riktigt veta vem man är eller var man hör hemma. Det går också att se filmen som en berättelse om västerlandets sätt att hantera alla som avviker från normen, så det finns ett politiskt element, säger Ali Abbasi i ett pressmeddelande.

SVT samproducent

Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med John Ajvide Lindqvist, baserat på hans novell med samma namn.

Filmen är producerad för Meta Film Stockholm, Spark Film&Tv & Kärnfilm i samproduktion med Meta Film Danmark samt Film i Väst, SVT och CPH Filmfund och med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen beräknas få svensk biografpremiär under hösten 2018.

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör